Francuska dvoji treba li slati još vojnika u Irak

FRANCUSKA je izrazila u petak svoje dvojbe oko toga treba li slati još stranih vojnika u Irak, dan nakon što je američki državni tajnik Colin Powell pozvao međunarodnu zajednicu da pošalje svoje vojnike kako bi pomogli američkim snagama u Iraku.

Govoreći na francuskom radiju, ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin pozvao je koalicijske sile da prijeđu s "okupacijske logike na logiku suvereniteta" u Iraku.

Na upit radija RTL da odgovori na Powellove zahtjeve upućene državama da pošalju svoje vojnike, de Villepin je rekao: "Postoji li potreba za jačanje sigurnosti? Nisam siguran. Pravo je pitanje treba li ponovno razmotriti angažman u Iraku, ne samo UN-a, nego i svih strana, uključujući koaliciju".

Francuska se zajedno s Rusijom i Njemačkom protivi Powellovom traženju nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a za slanje dodatnih vojnika, policije ili financijske pomoći.

Te tri zemlje smatraju da Ujedinjenim narodima treba dati veću ulogu u budućnosti Iraka i zatražile su da se odredi rok za okončanje okupacije.

"Uvjet za sve je priznati irački suverenitet, kako bi Iračani osjećali da oni upravljaju i ponovno preuzimaju kontrolu nad svojom sudbinom", kazao je de Villepin.

Pročitajte više