Francuska filmska nagrada Cesar otvara se Europi

OVOGODIŠNJI glavni favorit za francusku filmsku nagradu Cesar, s dvanaest nominacija, film je ´Huit femmes´ (Osam žena) Francoisa Ozona, ispred dva filma na engleskom jeziku ´Pijanista´ Romana Polanskog (10 nominacija) i ´Amen´ Coste Gavrasa (sedam), čime postaje jasno da se ugledna francuska filmska nagrada otvara Europi.

Na 28. dodjeli nagrada Cesar, koja će se održati 22. veljače u pariškom Theatre du Chatelet, prvi će put biti dodijeljena nagrada za najbolji film Europske unije, a uručit će je francuska glumica Jeanne Moreau.

Nagradu za životno djelo primit će francuska glumica Bernadette Lafont i američki redatelj Spike Lee.

´Ove su godine u konkurenciji filmovi za svačiji ukus, od komedija koje je pozdravila publika do najboljih debitantskih ostvarenja´, izjavio je predsjednik francuske Akademije filmskih umjetnosti i tehnika Daniel Toscan du Plantier.

Tako je najgledaniji film protekle godine ´Asterix i Obelix - misija Kleopatra´ Alaina Chabata, koji je vidjelo 14,5 milijuna gledatelja, nominiran u četiri kategorije, kao i film ´Sjećati se lijepih stvari´ Zaboua Breitmana, sa svega 126.856 prodanih kinoulaznica.

Bernard Campan i Isabelle Carre nominirani su za najbolju mušku i žensku ulogu u ´Asterixu´, dok su Jamel Debbouze i Gerard Darmon, također glumci u tom kinohitu, nominirani za sporedne uloge.

Film ´Španjolska gostionica´ Cedrica Klapischa dobio je šest nominacija i nalazi se u konkurenciji za najbolji film zajedno s dokumentarcem ´Biti i imati´ Nicolasa Philiberta, o jednoj malenoj seoskoj školi, nominiranim u tri kategorije.

Petorica redatelja filmova koji kandidiraju za najbolji film nalaze se i u kategoriji za najboljeg redatelja, što inače nije slučaj.

Iznenađenja ima u drugim kategorijama: dvije od ´Osam žena´ - Fanny Ardant i Isabelle Huppert - u konkurenciji su za Cesara za najbolju glumicu (zajedno s Ariane Ascaride, Juliette Binoche i Isabelle Carre), dok je Danielle Darrieux kandidatkinja za najbolju sporednu ulogu, a Ludivine Sagnier za najveću žensku nadu.

No, postavlja se pitanje gdje su Catherine Deneuve i Virginie Ledoyen?

U kategoriji najboljeg glumca našao se Amerikanac Adrien Brody za ulogu u filmu ´Pijanist´ te Bernard Campan, Daniel Auteuil, Francois Berleand i Mathieu Kassovitz.

Objašnjavajući činjenicu da u konknurenciji ima i filmova na engleskom jeziku, Toscan du Plantier je rekao da je važna ´nacionalnost filma´.

Drugim riječima, jezik više nije kriterij nacionalnosti filma. Filmovi ´Pijanist´ i ´Amen´ su prema kriterijima Nacionalnog centra kinematografije francuski filmovi bez obzira na jezik koji se u njima koristi.

Toscan du Plantier podsjeća da su i Polanski i Costa Gavras naturalizirani Francuzi i to već četrdesetak godina te pripadaju povijesti francuske kinematografije.

´Treba prihvatiti ideju da je kinematografija mješavina, a mi smo postali sastavnim dijelom Europe´, izjavio je Toscan du Plantier, objavivši da će biti dodijeljena i nagrada za najbolji film Europske unije u prisutnosti europske povjerenice za kulturu Vivane Reding.

Francuski primjer slijede i španjolska i talijanska Akademija za film, dodjeljujući nagradu Goya te David de Donatello najboljem filmu Europske unije koje će također uručiti Jeanne Moreau.

Pročitajte više