Francuska odlikovala troje hrvatskih građana

FRANCUSKA je u ponedjeljak, na dan francuskog nacionalnog praznika, visokim odličjima odlikovala troje hrvatskih građana za poseban doprinos u kulturnoj suradnji između dvije zemlje i približavanju hrvatske europskim institucijama.

U ime francuskog predsjednika, francuski veleposlanik u Zagrebu Francis Bellanger odlikovao je Nacionalnim redom Legije časti zamjenicu ministra kulture Biserku Cvjetičanin, predsjednika odbora za međuparlamentarnu suradnju Sabora i predsjednika grupe parlamentarnog prijateljstva Francuska-Hrvatska Ivu Škrabala i Ivanu Batušić, počasnu predsjednicu Francuske Alijanse.

Uručujući odličje Biserki Cvjetičanin, veleposlanik Bellanger je istaknuo njezinu privrženost francuskoj kulturi i frankofoniji. Kao zanimljiv podatak naveo je da je svojim prijevodima hrvatskim čitateljima približila afričku književnost na francuskom jeziku.

Za Škrabala je rečeno da se posebno istaknuo kao gorljiv zagovornik približavanja Hrvatske europskim institucijama i zbližavanju Francuske i Hrvatske.

Ivani Batušić, dugogodišnjoj predsjednici Francuske Alijanse i sada počasnoj predsjednici, odličje će biti naknadno uručeno.

Legija časti, prvi nacionalni francuski red, najviše je državno odličje o čemu, na prijedlog ministara, odlučuje francuski predsjednik. Dekretom predsjednika, imenovanja ili promaknuća u Legiji časti objavljuju se povodom 1. siječnja, Uskrsa i 14. srpnja.

Pročitajte više