Francuska: Oslabili štrajkovi i prometne gužve, očekuju se novi

ŠTRAJKOVI i njima izazvane prometne gužve u Francuskoj oslabile su u srijedu, ali prosvjedi protiv vladine planirane reforme mirovinskog sustava i dalje usporavaju promet u velikim gradovima i prijete novim zamahom u četvrtak.

Prosvjedi su se pretvorili u nerede u utorak navečer ispred francuskog parlamenta. Kasnije navečer oko 350 prosvjednika upalo je u zgradu Nacionalne opere i prekinulo izvedbu Mozartove opere "Cosi Fan Tutti".

Zračni promet odvija se u srijedu gotovo normalno, izjavili su dužnosnici zračnih luka. Nacionalna željeznica SNFC je priopćila da većina brzih vlakova TGV vozi, a što se tiče lokalnih vlakova od tri voze dva.

Međutim, djelatnici na nekoliko linija pariškog metroa i gradskog autobusnog prijevoza u Parizu i dalje su u štrajku, dok pola podzemnih linija u Marseilleu kao i mnogi autobusi ne rade.

Poboljšana situacija u prometu je, čini se, privremena jer su četiri glavna sindikata izdala zajedničko priopćenje u utorak navečer u kojem pozivaju na nove masovne prosvjede u četvrtak.

Pročitajte više