Francuska policija ruši imigrantski kamp Džungla

FRANCUSKA policija je započela čišćenje zloglasnog imigrantskog kampa Džungla u Calaisu. Policijske su se snage skupile jutros na ulazu u park te krenule s rušenjem i raščišćavanjem prostora na kojem se kamp nalazi. Kako prenosi SkyNews, akcija čišćenja će posebno biti usmjerena na rušenja dijela kampa u kojem se pretežno nalaze Afganistanci te u kojem se, prema procjenama, nalazi njih više od 300. Broj Afganistanaca u tom francuskom imigrantskom kampu se u posljednjih nekoliko mjeseci rapidno povećao.

Dvadesetak volontera iz udruge za zaštitu ljudi i boraca za ljudska prava je proteklu noć provelo s imigrantima u znak solidarnosti s njima.

Neki dijelovi kampa Džungla su već ranije "očišćeni" od imigranata, pa je tako sudanski dio i dio u kojem su bili Afrikanci iz Eritreje policija srušila prije današnje akcije.

Dobrovoljni povratak kući najbolje rješenje

Imigranti koji će biti prisiljeni napustiti svoja privremena utočišta, najvjerojatnije će biti privedeni u veliku policijsku stanicu Coquelles, u blizini Calaisa.

Imigranti imaju mogućnost traženja azila ili pristanka na dobrovoljni povratak u zemlju odakle su otišli kojega im financira francusko-britanska fondacija. Od siječnja ove godine, gotovo 250 imigranta je potpisalo dobrovoljni povratak kućama.

Pročitajte više