Francuska poziva građane da opet nose maske u javnom prijevozu

Foto: EPA

FRANCUZI bi ponovno trebali početi nositi maske na napučenim mjestima, pogotovo u javnom prijevozu, s obzirom na to da se Francuska bori s novim valom oboljelih od covida, kazala je danas ministrica zdravstva Brigitte Boruguignon.

"Nije da samo preporučujem nego to od vas tražim"

"Ne kažem da bi trebalo biti obvezno, no molim stanovnike Francuske da stave masku u javnom prijevozu", kazala je za RTL te dodala da je to "građanska dužnost".

"Nije da samo preporučujem već to od vas tražim", dodajući da bi maske ponovno trebalo nositi i u drugim zatvorenim prostorima, kao što su radna mjesta i trgovine.

Francuska je zabilježila novi 17.601 slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj zabilježen u ponedjeljak još od 18. travnja.

Novi val hara zemljom

Prije pet dana čelnik kampanje za cijepljenje Alain Fischer potvrdio je da zemljom hara novi val covida, potaknut pojavom novih varijanti virusa, kao i drugdje u Europi, te dodao da je osobno za ponovno uvođenje obveznog nošenja maski u javnome prijevozu.

Novi slučajevi zaraze u Francuskoj polako, ali sigurno rastu od kraja svibnja te se sedmodnevni prosjek dnevnih slučajeva povećao više od četverostruko, s 17.705 slučajeva 27. svibnja na 71.018 u ponedjeljak.

Ukupni je broj ipak pet puta manji od rekordnog s početka godine, koji je iznosio 366.179. Broj hospitaliziranih zbog bolesti najmanji je u pola godine te je 18. lipnja iznosio 13.876, no otad je narastao za 1223 te iznosi 15.099, što je najviše u posljednja četiri tjedna.

Tradicionalno postoji dvotjedna odgoda između porasta broja slučajeva i hospitalizacija, kao i između hospitalizacija i smrti.

Broj smrtnih slučajeva od covida u Francuskoj povećan je za 48 unutar 24 sata u utorak te ukupno iznosi 149.406.

Pročitajte više

 

Pročitajte više