Francuska scijentološka crkva osuđena za prevaru

FRANCUSKI sud je osudio scijentološku crkvu za prevaru, ali crkvu nije i zabranio, kako su to tražili tužitelji. Dvjema frakcijama crkve sud je presudio novčanu kaznu u visini od 600 tisuća eura, a vođa Alain Rosenberg je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i novčanu kaznu od 30 tisuća eura. Niže novčane kazne je dobilo još nekoliko vođa crkve.

Tužbu su protiv francuske scijentološke crkve podignule dvije žene. Jedna od njih je crkvu tužila jer manipulacijom izmamila 20 tisuća eura u devedesetim godinama.

Za razliku od SAD-a, Francuska scijentologiju ne priznaje kao vjeru već je definira kao sektu. Prema stajalištu većine francuske javnosti, radi se o komercijalnoj organizaciji koja želi iz naivnih žrtava izvući što prije novaca, prenosi BBC.

Prva presuda protiv čitave Crkve

U posljednjih desetak godina, pred francuskim se sudovima našlo više predstavnika scijentologije koji su optuženi za prevare, ali ova presuda je prva koja je usmjerena prema čitavoj organizaciji.

Scijentološka crkva je oštro odbacila presudu, a njihov odvjetnik je najavio žalbu. Samo u Francuskoj scijentološka crkva ima oko 45 tisuća članova.

Scijentološku crkvu je 1954. godine osnovao Ron Hubbart, a najveću popularnost stječe u posljednjih nekoliko godina otkad su njezini članovi postali poznati holivudski glumci John Travolta i Tom Cruise.

Pročitajte više