Francuska: Sjeverna Koreja mora se ponovno pridružiti sporazum

FRANCUSKA ministrica obrane Michelle AlliotMarie je u ponedjeljak izjavila kako bi se trebale poduzeti sve mjere ne bi li se Sjeverna Koreja ponovno pridružila Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Kriza u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom buknula je prošlog listopada kada je SAD objavio da je Pjongjang potvrdio daljnji razvoj tajnog nuklearnog programa.

Sjeverna je Koreja u prosincu izbacila UN-ove inspektore za nuklearno naoružanje te se 10. siječnja povukla iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, što je dovelo do povećane napetosti.

"Francuska je mišljenja kako bi se trebale poduzeti sve mjere kojima bi se Sjevernu Koreju ponovno uključilo u sporazum," rekla je francuska ministrica obrane na novinskoj konferenciji u Pekingu nakon razgovora s najvišim kineskim dužnosnicima.

Ona nije govorila o detaljima koraka koje zainteresirane zemlje namjeravaju poduzeti, ali je naglasila važnost dijaloga kako bi se riješilo nuklearno pitanje.

"Ukoliko Sjeverna Koreja posjeduje nuklerno aoružje, po našem bi mišljenju to moglo biti vrlo opasno", rekla je Alliot-Marie istaknuvši da bi Sj. Koreja "trebala ponovno dopustiti da međunarodne organizacije ispitaju njen nuklerani program".

Pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje, održani u Pekingu, prekinuti su u travnju. Datum slijedećih pregovora nije određen.

Pročitajte više