Francuska: Tijekom jutra krizni sastanak užeg sastava vlade oko talaca u Iraku

FRANCUSKI premijer Jean-Pierre Raffarin predsjedavat će u utorak ujutro u 11,30 po lokalnom vremenu kriznom sastanku s glavnim ministrima, koji će se održati u hotelu Matignon u Parizu, nakon što su otmičari dvojice francuskih novinara u Iraku produžili svoj ultimatum za 24 sata, doznaje se iz krugova bliskih premijeru.

Ministri obrazovanja Francois Fillon, obrane Michele Alliot-Marie, unutarnjih poslova Dominique de Villepin, komunikacija Renaud Donnedieu de Vabres i glasnogovornik vlade Jean-Francois Cope biti će prisutni na sastanku.

Ministra vanjskih poslova Michela Barniera, koji je krenuo na diplomatsku turneju na Bliski istok kako bi pokušao ishoditi oslobođenje talaca, predstavljat će njegov šef kabineta.

Prema arapskoj satelitskoj tv postaji al Jazeera, otmičari su u ponedjeljak produžili za 24 sata ultimatum francuskoj vladi kojim traže ukidanje zabrane nošenja muslimanskih marama u državnim školama.

Na video snimci koju je objavila ova tv postaja, dvojica francuskih novinara, Georges Malbrunot i Christian Chesnot, pozvali su svoje sunarodnjake na prosvjede protiv tog zakona ističući da je njihov život u opasnosti.

Oko tri tisuće ljudi prosvjedovalo jeu Parizu u ponedjeljak navečer u znak solidarnosti s dvojicom otetih novinara, koje je otela islamska skupina "Islamska vojska u Iraku".

Pročitajte više