Francuska: Treba ispuniti uvjete za slanje snaga NATO-a u Irak

FRANCUSKA bi mogla zamisliti slanje snaga NATO-a u Irak ako to odobre suverena iračka vlada i Ujedinjeni narodi, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Francuska je predvodila protivnike američkoga rata u Iraku i sve dosad Villepin je govorio kako je još prerano za razgovor o bilo kakvoj NATO-ovoj nazočnosti u Iraku. Članice NATO-a o tome će vjerojatno razgovarati krajem lipnja na summitu u Istanbulu.

"NATO se može uključiti samo na zahtjev iračke vlade i uz prethodni pristanak Ujedinjenih naroda", rekao je Villepin za Le Figaro.

"Treba dobro paziti zbog nečega što bi druge zemlje u regiji mogle smatrati agresijom. Ništa ne bi bilo gore nego potaknuti osjećaj sukobljenosti između arapskoga svijeta i naših zemalja, između Zapada i islama", dodao je.

On nije rekao hoće li Francuska ponuditi vojnike za neku buduću NATO-ovu misiju, ponovivši samo da je službeni Pariz spreman ponuditi obuku policije nakon što se vlast vrati Iračanima.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više