Francuska vlada osudila porast antisemitizma

Foto: EPA

PORAST antisemitizma u Francuskoj u 2018. potaknuo je jednodušnu osudu vlade, političkih čelnika i židovskih organizacija.

Protekli vikend je obilježilo nekoliko antisemitskih izgreda: na portretu Simone Veil - istaknute predstavnice francuskog i europskog političkog života koja je kao petnaestogodišnjakinja deportirana u koncentracijski logor Auschwitz - iscrtan je kukasti križ, na izlogu pariškog restorana ispisan je grafit "Juden" ("Židovi" na njemačkom) i prepiljeno je drvo zasađeno u spomen na Ilana Halimija.

Premijer: Ti su činovi gnusni

"Ti su činovi gnusni", reagirao je u utorak premijer Edouard Philippe koji u utorak navečer treba dodijeliti nagradu Ilan Halimi u sjećanje na židovskog mladića koji je 2006. bio otet, tjednima zlostavljan i na kraju ubijen.

"I sam osjećam gnjev kao i, vjerujem, većina francuskog naroda", dodao je.

U ponedjeljak je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner nazvao "otrovom" porast antisemitskih napada u 2018. za 74 posto. Naime, u 2018. je zabilježen 541 antisemitski napad, a godinu prije 311, dodaje ministarstvo.

Taj je broj ipak manji od dosad najvećeg broja, zabilježenog u 2015., kada ih je bilo 808.

Takvi se napadi nerijetko događaju "na margini" prosvjeda Žutih prsluka, rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux koji je ipak upozorio da ne "želi povezivati" te dvije stvari.

Pročitajte više