Francuska zaprijetila izlaskom iz "totalno netransparentnih" pregovora o TTIP-u

Screenshot: YouTube

MATTHIAS Fekl, francuski državni tajnik za vanjsku trgovinu, prijeti izlaskom iz pregovora o Transatlantskoj trgovini i investicijskom partnerstvu (TTIP) uz optužbe da se "posao radi kao obično," a ne bi trebao.

Fekl je za list "Sud-Oest" rekao da su pregovori između Sjedinjenih Država i Europe "totalno netransparentni" i predstavljaju "problem za demokraciju", prenosi EurActiv.

"Američki kongresnici imaju pristup puno većem broju dokumenata nego mi u Europi," rekao je. "Europa je napravila puno ustupaka, ali zauzvrat nije dobila ništa značajno na svim područjima. Niti na području javnih servisa, niti u poljoprivredi i tržištu hrane," što je redom izrazito osjetljivo za Francusku.

U razgovoru je još jednom podcrtan prijeporni mehanizam za rješavanje sporazuma između nacija i investitora (ISDS) koji prema širokom konsenzusu podrazumijeva privatnu arbitražu o javnom interesu na nadnacionalnim sudovima. "Francuska je predložila dalekosežne promjene (ISDS-a) i njih razmatra Europska komisija," rekao je Fekl i zaprijetio bojkotom daljnjih pregovora.

> Američka senatorica: Ovoj odredbi iz pregovora o trgovini se moraju opirati svi odreda

"Ako Sjedinjene Države ne naprave ustupke, ako se ništa ne promjeni, to znači da nema zajedničke volje za pregovore od obostrane koristi. Francuska će razmotriti sve opcije, uključujući zaustavljanje pregovora."

Pročitajte više