Francuske prostitutke u opasnosti zbog novog zakona

KONTROVERZNI prijedlog francuskih vlasti da se ponovno kriminalizira prostitucija naišao je na otpor velikog dijela javnosti, a brojne organizacije za zaštitu žena tvrde da će takav zakon prostitutke staviti u opasnu poziciju.

Parlament bi o prijedlogu zakona trebao glasati ubrzo, a u njemu se predložene kazne od 3000 eura i šest mjeseci zatvora za klijente koji budu uhvaćeni u plaćanju seksualnih usluga, ali i prostitutke.

Brojne organizacije ukazuju na činjenicu da se prostitucija tim zakonom neće ugasiti, nego će samo rezultirati dodatnim ugrožavanjem radnika u seks industriji, jer više neće imati zagarantiranih prava, javlja AFP.

"Oni će situaciju učiniti gorom, pod maskom da čine bolje. Svi zakoni koji su do sada uvedeni samo su išli na štetu žena, a isto je i s ovim", rekla je Morgane Merteuil, šefica organizacije Strass koja se bavi zaštitom prostitutki u Parizu.
Dodala je i da će na ovaj način prostitutkama biti uskraćena zdravstvena njega i sva njihova zaštita zavisit će od volje njenog makroa.

Trenutno je u Francuskoj prijavljeno 20.000 osoba koje se bave prostitucijom.

Pročitajte više