Francuski dužnosnik optužen za veleizdaju u korist Sjeverne Koreje

Screenshot: Youtube/L'Obs

VISOKI dužnosnik francuskog Senata koji nije skrivao prijateljske veze sa Sjevernom Korejom optužen je u četvrtak za "izdaju" i za "dosluh sa stranom silom".

Benoit Quennedey, koji je nešto ranije u četvrtak doveden u državno odvjetništvo u Parizu, predan je sucu istrage koji ga je optužio za "izdaju davanjem informacija stranoj sili", za "prikupljanje informacija radi njihova prenošenja stranoj sili" i za "dosluh sa stranom silom", doznaje se od pravosudnog izvora.

Na temelju zahtjeva državnog odvjetništva određen mu je sudski nadzor, što znači da nije pritvoren. Sada ima zabranu napuštanja francuskog teritorija, obnašanja dužnosti i kontakata, navodi taj izvor.

Quennedey priveden i smješten u pritvor

Quennedey koji je priveden u nedjelju navečer, smješten je u pritvor u prostorijama Glavne uprave za unutarnju sigurnost (DGSI) u Levallois-Perretu, blizu Pariza, u okviru istrage pokrenute u ožujku. Istražitelji su htjeli doznati je li doista "odavao" povjerljive informacije režimu u Pjongjangu.

Francuska nema službenih odnosa s Pjongjangom kao jedna od samo dvije zemlje Europske unije, zajedno s Estonijom, koje su prekinule veze sa Sjevernom Korejom dok ne odustane od svojih programa oružja i poboljša stanje ljudskih prava.

Nije jasno koje je informacije Quennedey odavao. 

Predsjednik Udruženja francusko-korejskog prijateljstva

Quennedey je visoki dužnosnik u Upravi za graditeljstvo, baštinu i vrtove gornjeg doma francuskog parlamenta, voditelj odjela za upravu i financije.

Senat je u utorak izvijestio da ga je "privremeno" razriješio dužnosti i da je njegov ured pretražen.

Taj visoki dužnosnik u četrdesetim godinama života, rođen u Dijonu, na istoku zemlje, posvetio je Sjevernoj Koreji nekoliko radova, a od 2007. je i predsjednik Udruženja francusko-korejskog udruženja prijateljstva, osnovanog u kasnim šezdesetima od strane novinara koji su simpatizirali socijalističke i komunističke režime i pokrete.

Quennedey je usto i proputovao cijeli Korejski poluotok, prema web-stranici njegovog izdavača Delge, prenosi The Guardian.

"Bio sam sedam puta od 2005. (u Sjevernoj Koreji), i u Sjevernoj Koreji to ne primjećujete, nema smeća na tlu", rekao je u bizarnom videu u kojem opisuje ovu ekstremno osiromašenu zemlju, s brutalnim režimom koji održava zadnje koncentracijske logore na svijetu i ulaže u nuklearno oružje umjesto u prehranjivanje stanovništva, kao "model razvoja", budući da građani (formalno) imaju "besplatni" pristup školstvu i zdravstvu. Naravno, kao i u Hrvatskoj i bilo gdje u svijetu, školstvo i zdravstvo nisu besplatni - plaćeni su iz džepova poreznih obveznika.

Bivši razredni kolega s elitnog francuskog sveučilišta, Instituta za političke znanosti, rekao je da je Quennedey veličao Sjevernu Koreju kao utopiju punih 20 godina te da je sve kritike njenog režima odbacivao kao "američku zavjeru". Nimalo iznenađujuće, gostovao je i na ruskoj televiziji na engleskom jeziku RT.

 

Pročitajte više