Francuski konzervativac Fillon se nakon izbornog poraza povlači s dužnosti

Foto: Hina

FRANCUSKI konzervativni predsjednički kandidat Francois Fillon, koji jučer nije uspio ući u drugi krug izbora, objavio je kako odustaje od bilo kakve istaknute uloge u svojoj stranci uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u lipnju.

Fillon je 63-godišnji bivši premijer koji je slovio kao favorit za budućeg francuskog predsjednika do kraja siječnja ove godine, kad su u javnost izašle optužbe da je svojoj supruzi i djeci plaćao javni novac za fiktivne poslove.

Te su afere uništile njegov kredibilitet, pogotovo stoga što je predlagao implementaciju šok terapije kroz rezove u državnom sektoru i radničkim pravima.

Iako pod službenom istragom, nije se htio povući

Fillon je stavljen pod službenu istragu, no odbijao je pritisak unutar svoje stranke da odustane od svoje kandidature kao što je obećao. Na kraju je u prvom krugu izbora završio treći s manje od 20 posto glasova.

U izjavi nakon sastanka republikanskog vodstva Fillon je naglasio kako su parlamentarni izbori idući izazov za njegovu stranku i da je siguran da će ona na njima dobro proći, no da on na njima neće sudjelovati.

"Ova borba je sada u vašim rukama", poručio je stranačkim kolegama.

"Više nemam vjerodostojnost za borbu na vašoj strani", dodao je taj francuski političar koji je i dalje pod istragom zbog zloupotrebe sredstava poreznih obveznika.

Pročitajte više