Francuski ministar: Nagodba s Googleom ne dolazi u obzir, idemo do kraja

Foto: FAH

FRANCUSKA će se pobrinuti da multinacionalne kompanije koje posluju na njezinom teritoriju podmiruju svoje porezne obveze, poručio je ministar financija Michel Sapin, nagovijestivši moguće nove istrage nakon Googlea i McDonald'sa.

"Ići ćemo do kraja. Mogući su i novi slučajevi", kazao je Sapin u utorak u razgovoru za Reuters i tri europska lista, isključujući mogućnost nagodbe s Googleom nalik onoj koju su s američkim divom sklopile britanske porezne vlasti.

"Mi ne sklapamo nagodbe kao Velika Britanija, mi postupamo u skladu sa zakonima", odgovorio je francuski ministar na pitanje je li moguća nagodba s tehnološkim divom.

Google je u siječnju na temelju nagodbe s britanskim vlastima pristao platiti 130 milijuna funti (190 milijuna dolara) na ime poreznog duga, što je potaknulo val pritužbi oporbenih zastupnika i aktivističkih skupina da je iznos prenizak.

U utorak je u Francuskoj nekoliko desetaka policajaca pretresalo Googleovo pariško sjedište u sklopu istrage na temelju sumnje o izbjegavanju poreznih obveza. Sličan pretres francuski su istražitelji 18. svibnja u sklopu odvojene istrage proveli i u francuskom sjedištu McDonald'sa.

Pročitajte više