I Silicijska dolina ide u rat: Facebook, Twitter, Google i ostali ujedinjeni u borbi protiv ISIS-a na internetu

I Silicijska dolina ide u rat: Facebook, Twitter, Google i ostali ujedinjeni u borbi protiv ISIS-a na internetu

Ilustracija: 123rf

VISOKO pozicionirani američki stručnjaci za nacionalnu sigurnost i vodeći ljudi tehnoloških tvrtki poput Applea, Facebooka, Googlea, Twittera, Microsofta, Yahooa i drugih trebali bi se u petak sastati i početi razgovore o formiranju radne skupine za borbu protiv džihadista na internetu.    

Nova skupina bit će poznata pod nazivom "Radna skupina za suzbijanje nasilnog ekstremizma", a trebala bi objediniti i uskladiti vladine napore za sprečavanjem nasilnog ekstremizma u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je glasnogovornik u Bijeloj kući zadužen za pitanja nacionalne sigurnosti Ned Price.

Pokušaj je to predsjednika Baracka Obame da uvjeri javnost kako je njegova administracija odlučna i uspješna u borbi protiv Islamske države te njezine vrlo velike aktivnosti na internetu, prvenstveno na društvenim mrežama, što je potencirano nedavnim terorističkim akcijama u Parizu i San Bernardinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među vodećim tehnološkim stručnjacima koji će sjesti za isti stol s ljudima zaduženim za nacionalnu sigurnost naći će se glavni operativac Applea Tim Cook, a svoje će vodeće ljude na sastanak poslati i ostali američki tehnološki divovi poput Microsofta, Facebooka, Googlea, Yahooa, Twittera, LinkedIn-a, a pozivi su poslani i drugim tvrtkama. Glavna tema sastanka bit će kako se boriti protiv Islamske države i njezine uporabe društvenih mreža u svrhu "regrutiranja, radikalizacije i mobilizacije" njezinih sljedbenika.

U 2014. džihadisti aktivni na najmanje 46.000 Twitter računa

Sastankom u Silicijskoj dolini trebao bi predsjedati šef osoblja Bijele kuće Denis McDonough, a na njemu bi trebali sudjelovati i glavna tužiteljica Loretta Lynch, čelnik FBI-ja James Comey te drugi visoko pozicionirani dužnosnici. Nova radna skupina trebali bi uključivati zaposlenike iz Ministarstva za nacionalnu sigurnost i Ministarstva pravosuđa te drugih federalnih i lokalnih agencija.

Na sastanku bi se trebalo raspravljati i o tome kako bolje koristiti tehnologiju u prevenciji ponašanja koje vodi nasilju te u identifikaciji modela kojim Islamska država privlači nove članove.

Prema podacima iz izvještaja Brookings Instituta objavljenog 2015. godine, militantne su skupine u istraženom tromjesečnom razdoblju u 2014. godini bile aktivne na najmanje 46.000 različitih Twitter računa. U posljednjih 18 mjesci na mnogim su društvenim mrežama postroženi korisnički uvjeti u želji da se uklone sadržaji koji potiču na nasilje. Među posljednjima, prošlog tjedan, to je učinio i Twitter na kojem je sada izričito zabranjen govor mržnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara