Francuski MVP Barnier s jordanskim kolegom oko oslobađanja novinara, potporu dao i Hamas

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Michel Barnier sastao se u utorak u Ammanu s jordanskim kolegom Marwanom Moasherom u cilju intenziviranja kontakata u regiji koji bi eventualno pridonijeli oslobađanju francuskih novinare koje je 20. kolovoza otela skupina pod nazivom Islamska vojska u Iraku.

"Jordan je već preko svog veleposlanstva u Bagdadu uspostavio kontakte u Iraku", kazao je Moasher nakon sastanka s Barnierom.

"Nemamo puno vremena, ali se nadam da ćemo polučiti pozitivne rezultate", dodao je.

Promatrači u Ammanu ocijenjuju da bi Jordan mogao utjecati na iračke plemenske vođe i sunitske uleme. Za sada se ne zna da li će se Barnier sastati s islamskim skupinama u Jordanu.

Jordan je, inače, početkom mjeseca, uspio ishodovati oslobađanje četvorice jordanskih talaca u Iraku.

Francuski predsjednik Jacques Chirac otputovao je u Rusiju na susret sa svojim "iračkim" saveznicima, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Potporu francuskim novinarima, Christianu Chesnotu i Georgesu Malbrunotu, dala je u međuvremenu i islamska militantna skupina Hamas, tražeći njihovo oslobađanje. Glasnogovornik Hamasa je izjavio da novinari moraju biti oslobođeni zbog stajališta Francuske o Iraku, istaknuvši da bi se njihovim oslobađanjem dodatno izoliralo Sjedinjene države i Izrael. Osim što je Francuska zauzela pozitivan stav u slučaju Iraka, rekao je Sami Abu Zuhri, pokazala je razumijevanje i za palestinsku stvar.

Otmičari novinara su za 24 sata produžili rok francuskim vlastima da ukinu zakon o zabrani nošenja islamskog rupca, a arapska televizija al-Jazeera je u ponedjeljak kasno navečer objavila video snimku na kojoj Chesnot i Malbrunot pozivaju na ukidanje tog "nepravednog i pogrešnog zakona", ističući da "mogu umrijeti u svakom trenutku".

Malbrunot. novinar dnevnika Le Figaro, i Chesnot, koji radi za Radio France Internationale (RFI), oteti su u Najafu.

Pročitajte više