Francuski parlament želi pravo na pobačaj staviti u ustav. Odluka je sada na Senatu

Foto: EPA

FRANCUSKI parlament velikom većinom podržao je stavljanje klauzule o pravu na pobačaj u francuski ustav. Na taj potez potakla su ih sve veća neslaganja po ovom pitanju diljem svijeta. Klauzula garantira "pravo na dostupan i učinkovit dobrovoljni prekid trudnoće", prenosi BBC.

Ovaj potez predložila je francuska lijevo orijentirana parlamentarka Mathilde Panot, a kaže da su ovo napravili kako bi se izbjegao scenarij sličan onima iz SAD-a i Poljske. No, francuski Senat je prošlog mjeseca odbio sličan prijedlog pa vjerojatno neće prihvatiti ni ovaj.

Stranke desnog spektra, koje imaju većinu u Senatu, kažu da pravo na pobačaj u Francuskoj nije ugroženo. Za promjenu ustava treba raspisati i referendum. No, u tom bi slučaju ovaj prijedlog vrlo vjerojatno prošao jer po anketama pravo na pobačaj podržava 80 posto Francuza.

Amandman zastupnice Panot izglasan je i zbog velike potpore vladajuće stranke Renesansa, čiji je član i predsjednik Emmanuel Macron. Glasalo se i o pravu na kontracepciju, ali taj prijedlog nije dobio dovoljno glasova.

"Pitanje pobačaja nije pitanje stranačke pripadnosti"

Sličan amandman idućeg tjedna je na glasanje planirala staviti i Macronova zastupnica Aurore Berge, ali je u međuvremenu od toga odustala. Kaže kako je na to nagnalo grozno iskustvo njene majke koja je pobacila 1974. godine, dok u Francuskoj to još nije bilo legalno.

"Pitanje dostupnosti pobačaja nije samo hir, ne treba ga politizirati jer nije pitanje stranačke pripadnosti", napisala je. Ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti također je podržao mijenjanje ustava i kazao da je ovo "povijesno važno" glasovanje.

Francuski predsjednik Macron prošle je veljače glasao za produženje perioda u kojem je moguće pobaciti s 12 na 14 tjedana. To je i dalje kraći vremenski okvir nego u nekim drugim europskim državama, kao što su Švedska, Nizozemska, Engleska, Wales i Škotska.

Neke europske zemlje već su skoro u potpunosti zabranile pobačaj

Zastupnica Panot jučerašnje glasanje je posvetila ženama iz SAD-a, Poljske i Mađarske. Na ovaj amandman potakla ju je nedavna odluka američkog Vrhovnog suda kojom je ukinuta garancija na dostupan pobačaj. Od tada se u brojnim američkim saveznim državama uvodi zabrana pobačaja.

No, u nekim saveznim državama, primjerice Kaliforniji, pravo na pobačaj od tada su uvrstili u svoje ustave. Poljska ima gotovo potpunu zabranu pobačaja, a ove je godine počela provoditi odluku po kojoj je prekid trudnoće neustavan čak i kada su kod fetusa uočene anomalije. Slično se događa i u Mađarskoj, koja od žena prije terminacije trudnoće traži dokaz da plod nije živ.

 

 

Pročitajte više