Francuski premijer najavio "ekumensku svečanost" nakon oskvrnuća groblja

FRANCUSKI premijer Jean-Pierre Raffarin najavio je u ponedjeljak da će se na dvama grobljima, židovskom i katoličkom, koja su nedavno bila oskvrnuta, organizirati "ekumenska svečanost" na kojoj će se u četvrtak u Alzasu (na istoku Francuske) okupiti muslimani, kršćani i židovi.

Svečanosti će nazočiti veliki francuski rabin Joseph Sitruk, predsjednik Francuskog vijeća muslimanske vjere Dalil Boubakeur i nadbiskup Strasbourga msgr. Dore, izjavio je Raffarin nakon sjednice Međuministarskog odbora za suzbijanje rasizma i antisemitizma.

Odbor se sastao pošto je petak na židovskom groblju u Alzasu oskvrnuto 127 grobova, a u nedjelju 22 groba na katoličkom groblju na istom području.

Ministar prosvjete Francois Fillon trebao bi nazočiti svečanosti koja će se u četvrtak održati u Colmaru kako bi "istaknuo važnost koju prosvjetni krugovi i ministarstvo prosvjete pridaju borbi protiv rasizma i antisemitizma", kazao je Raffarin.

Oskvrnuće grobova izazvalo je oštre reakcije u Francuskoj, a vlasti koja je s gnušanjem osudila taj čin pridružili su se i politički čelnici.

Pročitajte više