FRANCUSKI PROSVJEDNICI SPRIJEČILI PRIJEVOZ FILMOVA NA FESTIVAL U CANNESU

Stotine glumaca i tehničara, nezadovoljnih smanjivanjem prava nezaposlenih, spriječili su izlazak kamiona nakrcanih filmovima za festival u Cannesu iz skladišta kod Pariza, objavila je u subotu glasnogovornica prosvjednika.

Neslaganje vlade i filmskih radnika rezultiralo je prošloga ljeta otkazivanjem svjetskog filmskog festivala u Avignonu, pa su vlasti pozvale prosvjednike da ove godine ne upropaste prestižni festival u Cannesu.

"Mi smo u krugu skladišta, blokirali smo izlaze i osigurali da nikakav materijal ne izađe van", rekla je glasnogovornica u skladištu gdje su pohranjeni filmovi.

"Ostat ćemo tu koliko bude potrebno, sve dok ne stupimo u kontakt s direktorima festivala u Cannesu", dodala je.

Kako bi filmovi bili spremni za prikazivanje na festivalu, koji traje od 12. do 23. svibnja, trebali bi biti otpremljeni do srijede. "Od ovoga trenutka pa do isteka roka tražimo povlačenje zakonskog prijedloga i početak pregovora", rekla je glasnogovornica.

Radnici u industriji zabave, čiji je rad obično sezonski i part-time, protive se vladinim reformama, zbog kojih bi morali raditi duže i za koje tvrde da smanjuju povlastice za nezaposlene. Dok vlada smatra da su postojeće povlastice prevelike, radnici tvrde da sustav zlorabe poslodavci i da će reforme naškoditi francuskoj kulturi.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više