Francuski referendum o ustavu EU-a: protivnici vode s 56 posto glasova

Protivnici ustava Europske unije u Francuskoj dobili bi 56 posto glasova birača da se referendum o tom pitanju održava u nedjelju, zaključak je najnovijeg istraživanja provedenog u petak, nakon televizijskog nastupa Jacquesa Chiraca, a objavljenog u subotnjem broju "Le Parisiena".

Prema tom istraživanju, 51 posto Francuza koji su gledali ili su čuli nešto o predsjednikovu nastupu u emisiji na TF1 (70 posto ispitanika) reklo je da Chirac "nije bio uvjerljiv", dok ih je 40 posto imalo oprečno mišljenje.

Ministar unutarnjih poslova Dominique de Villepin upozorio je u petak navečer u prigodi posjeta Mantes-la-Jolieu da bi pobjeda protivnika ustava na referendumu 29. svibnja mogla dovesti zemlju u "slijepu ulicu", istaknuvši da "Francuska treba Europi" i da bi se neprihvaćanjem ustava Francuska našla "na pomoćnom sjedalu na kraju razreda".

Socijalistički zastupnik iz okruga Landes Henri Emmanuelli koji zagovara odbacivanje europskog ustava na referendumu rekao je u razgovoru za list "Liberation" da "glasovati za ustav znači prihvatiti liberalnu narav sadašnje Europe i pridonijeti dugotrajnom ukorjenjivanju u liberalizmu".

Usto je oštro napao "one koji su opsjednuti" predsjedničkim izborima 2007. i kojima bi "bilo bolje da se zapitaju ima li vode u moru kojim bi trebali ploviti umjesto da dotjeruju svoj katamaran".

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više