Francuski senator Saboru: RH u Europi je u svojoj kući

Hrvatska je u Europi u svojoj kući i nije netko tko dolazi sa strane, kazao je u utorak u Zagrebu francuski senator Pierre Fauchon u razgovoru s hrvatskim dužnosnicima, priopćeno je iz saborskog ureda za odnose s javnošću.

Fauchon je stigao u radni posjet Hrvatskom saboru gdje su ga primili Petar Selem, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i voditelj Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva, Neven Mimica, predsjednik Odbora za europske integracije i Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, doznaje se u utorak iz službenog priopćenja.

"U trenutku kada Hrvatska želi ući u obitelj europskih država, ja odgovaram: "dakako, pa vi ste u svojoj kući i to neću propustiti reći europskim političarima", kazao je Fauchon.

S njegovim se riječima složio i francuski veleposlanik Francois Sain-Paul koji je prisustvovao razvoorima.

Senator Fauchon rekao je da je jedan od onih koji znaju da je Hrvatska stoljećima bila tvrđava koja je branila čitavu zapadnu Europu i da stoga treba reći da je Hrvatska oduvijek u Europi, da ona nije netko tko dolazi sa strane.

U priopćenju stoji da je Fauchon naglasio da je povijest vrlo važna i da se "davanjem prevelike važnosti nekim tehničkim pitanjima ne smije iz vida izgubiti globalna vizija".

Selem je istaknuo duboku privrženost i prijateljstvo dvaju naroda i država, te posebno mjesto koje ima kultura i kulturna povezanost kao čimbenik koji nadopunjuje politički dijalog i kontakte, dodaje se u priopćenju.

Francuskom gostu Selem je kazao da je pristupanje europskim integracijama prioritetni cilj hrvatske politike koja izuzetno cijeni podršku i pomoć Francuske.

Mimica je rekao da je došlo vrijeme da se povijesna veza Hrvatske i Europe pretvori u čvrstu institucionalnu vezu Hrvatske i Europske unije, što Hrvatska zaslužuje po svojim civilizacijskim i kulturnim dosezima kroz povijest.

"Danas je Hrvatska spremna za početak pregovora.... očekujemo da će do lipnja Hrvatska podastrijeti dovoljno dokaza svoje pune suradnje s Haaškim sudom, kako bi pregovori mogli početi", kazao je Mimica.

Pupovac je istaknuo da se Hrvatska želi što prije riješiti ratnog bremena i pitanja suradnje sa sudom u Haagu, u prvom redu tako da ima svoje jako domaće pravosuđe, uz potpuno rješavanje izbjegličkog pitanja, a gdje su već učinjeni značajni rezultati.

"Hrvatska danas želi prednjačiti u regiji po pitanjima europskih integracija i želi pružiti svu pomoć susjedima na tom pitanju", kazao je Pupovac.

Komentirajući položaj nacionalnih manjina, rekao je da se one danas percipiraju kao element suradnje među državama i motiv za jačanje demokratskih institucija i vladavine prava.

(Hina) pp /xvk yrt

Pročitajte više