Francuski sud prepolovio novčanu kaznu stranci Marine Le Pen

Foto: EPA

FRANCUSKI žalbeni sud danas je čelnici stranke krajnje desnice Marine Le Pen pružio financijsko olakšanje odlukom da prepolovi novac zaplijenjen sa stranačkog računa što je tužiteljstvo zatražilo u lipnju optužujući je za financijske nepravilnosti.

Njezina stranka Nacionalno okupljanje, ranije poznata kao Nacionalna fronta, ipak će zadržati 1,04 milijuna od 2,04 milijuna eura koliko je trebala dati.

Zapljenu su naredili suci u lipnju zbog tvrdnji da je Le Pen novcem iz Europskog parlamenta plaćala svoje pomoćnike koji su zapravo radili za njenu stranku.

Le Pen je tada odluku osudila kao "napad na demokraciju" i pokrenula je kampanju prikupljanja novca tvrdeći da stranka neće moći isplatiti svoje zaposlenike.

Morala vratiti gotovo 300 tisuća eura

Europski parlament naredio je lani Marine le Pen da vrati 298 tisuća eura. 

Le Pen je na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima završila druga, iza proeuropski nastrojenog Emmanuela Macrona, no od tada je zabilježila razočaravajuće rezultate na parlamentarnim izborima i razdor u stranci. 

Ankete pokazuju da je njezina stranka uoči europskih izbora u 2019. na drugom mjestu, iza Macronove Republike u pokretu.

Pročitajte više