Francusko pravosuđe na udaru kritika radi vođenja procesa za pedofiliju

Pariški je sud u četvrtak nakon spektakularne propasti optužnice poništio presude za pedofiliju za šestoro osoba među kojima je i jedan svećenik, a francusko se pravosuđe samo našlo na optuženičkoj klupi radi vođenja tog slučaja.

Drugih sedmoro optuženih već je oslobođeno nakon što je Myriam Badaoiu, koja je iznijela optužbe za pedofiliju, prošle godine priznala da je lažno optužila trinaestoro osoba da su uključeni u pedofilsku mrežu kako bi sa sebe skinula dio krivnje.

Presude za višekratna silovanja njeno četvoro djece i druga djela počinjena od 1995. do 2000. koje su izrečene protiv nje, njenog supruga i još jednog bračnog para ostaju na snazi.

Dvanaest od 13 optuženih osoba provelo je u zatvoru 16 do 39 mjeseci, a neki od njih su izgubili svoja radna mjesta. Drugima je bilo zabranjeno da viđaju svoju djecu dok je četrnaesti optuženik, koji je tvrdio da je nevin, počinio samoubojstvo u zatvoru.

Slučaj je prvo bio šokirao Francusku radi brutalnosti tvrdnji, no poslije toga zbog niza pogrešaka koje su dovele do toga da su optuženi proveli dugo razdoblje u zatvoru premda su bili nevini.

Ministar pravosuđa Pascal Clement napravio je neuobičajen korak ispričavši se radi vođenja tog slučaja koji sada francusko pravosuđe dovodi pod pritisak da provede korjenite reforme. Clement je najavio i istragu o tom slučaju kojeg je nazvao "katastrofom".

Premijer Dominique de Villepin slučaj je nazvao "pravosudnom zbrkom" i obećao odštetu za lažno optužene.

Propast ovog sudskog procesa pokrenuo je zahtjeve za promjenama u pravosudnom sustavu i vladu stavio pod pritisak da objasni zašto su suci i psiholozi vjerovali optužbama koje su iznosili žena i njena djeca unatoč nedosljednostima u svjedočenjima.

Clement je izjavio da je predsjednik Jacques Chirac naredio da se provede istraga te najavio da bi suci uključeni u slučaj mogli biti kažnjeni.

(Hina) xakoz ydv

Pročitajte više