Francuz u Iranu osuđen na zatvor zbog špijunaže, tvrdi da je onamo došao kao turist

NAKON više od godinu i pol dana provedenih u pritvoru u Iranu Francuz Benjamin Briere osuđen je na osam godina i osam mjeseci zatvora zbog "špijunaže" i "propagande" protiv režima, a tu su odluku njegova obitelj i odvjetnik ocijenili "političkom", obrativši se za pomoć francuskoj vladi.

Briere (36) je za sebe uvijek tvrdio da je turist, a uhićen je u svibnju 2020. zbog toga što je "fotografirao zabranjena područja" pomoću bespilotne letjelice u parku prirode u Iranu.

Štrajk glađu

Pritvoren je u zatvoru Valikabad u Mashhadu, na sjeveroistoku zemlje, i štrajka glađu od kraja prosinca u znak prosvjeda protiv uvjeta pritvaranja. U četvrtak se pojavio na sudu u Mashhadu na saslušanju zatvorenom za javnost, rekli su iranski aktivisti u egzilu.

"Benjamin Briere očito nema - i nikad nije imao - pošteno suđenje pred nepristranim sucima. Nema pravo na obranu, nema pristup točkama optužnice ni ikakvu mogućnost da pripremi i iznese obranu pred sucima revolucionarnog suda", rekao je njegov odvjetnik Philippe Valent u priopćenju poslanom agenciji France Presse, izrazivši zabrinutost za zdravstveno stanje svog klijenta.

"Obitelj Benjamina Brierea poziva danas francuske vlasti da čim prije omoguće njegov povratak u domovinu", dodao je istaknuvši da njegov klijent odlučno odbija sve optužbe i "moli francuske vlasti da prekinu ovu noćnu moru".

Na upit novinske agencije francusko ministarstvo vanjskih poslova zasad nije odgovorilo.

U pritvoru u Iranu boravi desetak stranih državljana

"Jasno je da je ovo političko suđenje korisno Iranu koji ovime šalje poruku francuskoj vladi", rekla je za AFP Blandine Briere, Benjaminova sestra.

U pritvoru u Iranu boravi desetak stranih državljana, većinom s dvojnim državljanstvom, što nevladine organizacije osuđuju kao politiku uzimanja talaca kojom se želi dobiti ustupke od stranih vlada. Njihove obitelji misle da su optužbe iznesene protiv njih, poput špijunaže i prijetnje državnoj sigurnosti, apsurdne.

Briere je, koliko se zna, jedini zapadni državljanin u Iranu koji nema iransku putovnicu. Islamska Republika je posljednjih godina organizirala više razmjena zatvorenika sa stranim zemljama.

Pročitajte više