Francuzi nastavljaju s pokušajima oslobađanja svojih novinara

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Michel Barnier nalazi se u četvrtak u Amanu, petoj postaji svoje diplomatske misije za spas dvojice francuskih novinara koje je 20. kolovoza u Najafu otela skupina Islamska vojska u Iraku.

Francuzi su dobili snažnu potporu za oslobađanje novinara sa svih strana, od samog arapskog svijeta do pape Ivana Pavla II, no rok koji su otmičari dali za ukidanje zakona o zabrani nošenja muslimanske marame u francuskim državnim školama istekao je, a od otmičara ni glasa.

Naime, s današnjim počekom nove školske godine zakon o zabrani nošenja vjerskih simbola u državnim školama stupio je na snagu, a među 12 milijuna francuskih školaraca nije bilo mnogo djevojčica koje su se pojavile s maramom.

"Djevojčicama poručujemo da ne prkose državi ... njihov je prioritet školovanje", kazao je Fouad Alaoui, glavni tajnik Unije francuskih islamskih udruga (UOIF). On će također otputovati u Bagdad kako bi pokušao pomoći u pregovorima oko oslobađanja novinara.

Patrick Devedjian, ministar u vladi, za RTL je izjavio da je "situacija krajnje ozbiljna ali vlada čini najviše što može za oslobađanje Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota".

On je kazao da ne može potvrditi da li su dvojica novinara još živa.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više