FRANK ZAPPA NA PROGRAMU PRAŠKOG PROLJEĆA

Slavni američki glazbenik Fran

Zappa uvršten je u program predstojećeg Praškog proljeća, uglednog festivala klasične glazbe, koji će tako prvi put svojim slušateljima ponuditi rock glazbu. L

Zappinu glazbu svirat će zajedno dvije češke skupine: rock grupa Prazsky Vyber i moderni orkestar Agon Orchestra, objavio je ovih dana direktor festivalskog programa Antonin Matzner.

Frank Zappa, preminuo od raka 1993., svirao je sa skupinom Prazsky Vyber u Pragu u lipnju 1991., na koncertu proslave odlaska sovjetske vojske iz Čehoslovačke.

Glazba Franka Zappe povezana je s češkim disidentstvom sedamdesetih i osamdesetih godina. Pokret za potpis Povelje 77 koji je pokrenuo Vaclav Havel, kasnije predsjednik Republike, bio je potaknut zatvaranjem članova rock skupine Plastic People of the Universe, nadahnute Zappinim The Mothers of Invention.

Nakon Baršunaste revolucije koja je srušila komunistički režim, tisuće ljudi u Pragu je dočekalo američkog glazbenika kao heroja. Sam Vaclav Havel priznao je da je veliki poklonik Zappine glazbe.

Pedeset i osmo izdanje Praškog proljeća počet će 12. svibnja i trajat će do 3. lipnja. Bit će izvedeno pedesetak koncerata i više desetaka opernih predstava.

Pročitajte više