FRANKFURTSKI SAJAM KNJIGA MOŽDA ĆE SE PRESELITI

Frakfurtski sajam knjiga, najveći te vrste na svijetu, u ozbiljnim je razgovorima s više sajamskih gradova o mogućem preseljenju, tvrdi njegov glasnogovornik Holger Ehling.

Glasnogovornik je početkom tjedna agenciji dpa potvrdio da se razgovara s Muenchenom i Koelnom. Koji su drugi gradovi u razgovorima, nije htio otkriti. Prema izvorima dpa, među kandidatima je Hannover, a zanimanje je iskazao i Berlin.

Koeln i Berlin potvrdili su da su razgovori s Frankfurtskim sajmom knjiga i odgovarajući kontakti u tijeku. "Prioritet", ipak, unatoč oštrim razilaženjima Sajma knjiga i gradske uprave Frankfurta, ima Frankfurt. Ta razilaženja i jesu razlog "moguće selidbe".

Još početkom godine, glavni direktor Sajma knjiga Volker Neumann zaprijetio je da će Sajam, zbog ogromnih cijena hotelskog smještaja u vrijeme održavanja i visokih troškova izložbenog prostora za izlagače, preseliti u Muenchen. Kako pokušaj Frakfurtskog sajamskog društva i gradskih hotelijera da se dogovore o budućim cijenama tijekom održavanja sajma nije uspio do 1. ožujka, razgovori s drugim gradovima nastavljeni su.

Neumann je u siječnju izjavio da bi se Sajam knjiga već 2004. godine mogao održati u Muenchenu, "ako tako već mora biti". Muenchen je, kao najveće njemačko sajamsko središte, u prvim razgovorima, prema Neumannovim navodima, ponudio mnogo prihvatljivije uvjete od Frankfurta, s kojim ugovor istječe tek 2007.

Društvo njemačkih knjižara zagovara ostanak u Frankfurtu, ali istodobno ima razumijevanja da uprava Sajma knjiga "iz gospodarskih razloga" mora razmotriti i druge mogućnosti koje bi bitno utjecale na smanjenje troškova njegova održavanja.

Pročitajte više