Frattini: Hrvatska u EU 2007. zajedno s Rumunjskom i Bugarskom

ITALIJA je bila i ostaje najvatreniji zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je u četvrtak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini istaknuvši kako se Italija i u Bruxellesu gorljivo zauzimala za dobivanje hrvatske kandidature i početka pregovora koji bi omogućio ulazak u EU zajedno s Rumunjskom i Bugarskom.

Talijanski šef diplomacije posjetio je u četvrtak udrugu stranih novinara u Rimu (Stampa Esteri) gdje je odgovarao na pitanje stranih novinara o Europi nakon usvojenog ustavnog sporazuma, Iraku i Srednjem istoku. Na pitanje hrvatskih novinara zašto talijanski parlament još nije ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske i zemalja EU, Frattini je odgovorio da se zakon o ratifikaciji nalazi na kalendaru parlamenta i da bi trebao doći na dnevni red sljedećeg tjedna.

Na pitanje o tome treba li se razlog odugovlačenja ratifikacije SSP-a tražiti u eventualnim spornim pitanjima u odnosima između Hrvatske i Italije, Frattini je odgovorio kako je to stvar parlamentarne procedure i naglasio da je "Italija prošloga tjedna (18. lipnja) na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu gorljivo zagovarala da se Hrvatskoj dodijeli status kandidata". "Inzistirali smo i na tome da pregovori s Hrvatskom započnu u prvim mjesecima 2005. kako bi se cijeli posao završio na vrijeme i omogućio ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU 2007. godine zajedno s Rumunjskom i Bugarskom", rekao je Fratinni.

Šef talijanske doplomacije govorio je i o stanju u zemljama EU poslije usvajanja ustavnog sporazuma

posebice naglasivši, glede skepse prema njegovoj ratifikaciji kod pojedinih zemalja, posebice

malih i novoprimljenih, kako je potrebno informirati građane da se njegovim usvajanjem mnogo više dobiva nego li gubi. Ako samo jedna zemlja ne bude ratificirala ustavni sporazum onda on pada u vodu.

Glede Iraka Frattini je rekao kako je novi irački premijer pismeno zatražio od NATO-a pomoć u obuci iračke vojske te da je Italija dala svoj pristanak za slanje specijalaca koji bi držali obuku Iračanima u Iraku, ili bi buduće vojnike mogla primiti na nekom od svojih vježbališta.

Šef talijanske diplomacije također je potvrdio veću ulogu Europe i Italije na Bliskom istoku. Talijanski vojnici bi, zajedno s egipatskima, mogli čuvati pojas Gaze nakon povlačenja izraelskih snaga, objasnio je Frattini.

Pročitajte više