Frattini: nemamo još datum za ulazak hrvatske u eu

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je u utorak da još "nema još određenog datuma" za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Očekujemo konačni odgovor (Europske) komisije na hrvatsko pitanje u ulasku u EU, a mi smo potaknuli na što skoriji odgovor", rekao je Frattini.

On je odgovarao na novinarsko pitanje hoće li se za talijanskog predsjedanja unijom moći odredititi datum ulaska Hrvatske u EU.

Na pitanje bi li na odluke Rima prema hrvatskom europskim težnjama mogao utjecati i tijek pregovora o imovini koju su napustili talijanski izbjeglice, Frattini je odmah odgovorio: "To je isključivo hrvatsko-talijansko pitanje".

Frattini je u utorak uvečer u Rimu sa stranim novinarima, akreditiranima u talijanskome glavnom gradu, razgovarao o talijanskom semestru predsjedanja EU.

Među prioritetima talijanskog predsjedanja EU je približavanje zemalja zapadnog Balkana europskim integracijama, kao i odnosi zemalja s obje obale Sredozemlja. Italija će predložiti, rekao je Frattini, stvaranje posebne Mediteranske banke za obnovu i razvoj zemalja Sredozemlja.

U studenome će se najprije održati u Italiji sastanak ministara unutarnjih poslova europskih zemalja s ministrima unutarnjih poslova pet zemalja zapadnog Balkana o pitanju sigurnosti i borbi protiv kriminala, a zatim i ministara vanjskih poslova o razvitku i približavanju tih zemelja prema Europi, najavio je Frattini.

Talijansko predsjedništvo će predložiti, na međuvladinom sastanku zemalja EU na kojem će doći do konačnog usuglašavanja teksta europskog Ustava, da se u preambuli budućeg ustava EU spomenu i kršćanski korijeni.

To nije u suprotnosti s laicitetom država, rekao je Frattini.

Pročitajte više