Frattini o Iraku i oslobađanju dviju Simona

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova Franco Frattini ponovno je potvrdio, u razgovoru za list Corriera della Sera od ponedjeljka, kako Italija nije platila otkupninu za oslobađanje dviju Simona, humanitarnih djelatnica koje su se nalazile u rukama otmičara od 7. do 28. rujna.

Frattini je ispričao kako je u oslobađanju dviju talijanskih dobrovoljki, Simone Tari i Simone Torretta, sudjelovao i sirijski predsjednik Bashir Al Asad te kako su američke vojne snage otkrile gdje su dobrovoljke bile zatočene.

"Mi smo umjesto vojne intervencije radije mobilizirali arapski pregovarački svijet", rekao je Frattini. Također je dodao kako nije plaćena svota za njihov otkup, već Italija liječi tisuće iračkih bolesnika i ranjenika, što su i otmičari dviju Simona shvatili i zbog toga ih oslobodili.

Glede povlačenja talijanskih snaga iz Iraka, o čemu je govorio i talijanski potpredsjednik vlade Gianfranco Fini, Frattini je kazao da će se Talijani iz Iraka povući kada bude završen posao demokratizacije zemlje. Ne može se govoriti o datumima i kazati da će se talijanske snage povući poslije iračkih izbora u siječnju 2005., rekao je Frattini izrazivši nadu da će se situacija u Iraku što prije normalizirati kako bi se sve strane snage mogle povući.

Pročitajte više