Frattini o sastanku u Napulju

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova i predsjedajući ministarskog vijeća Europske unije Franco Frattini ipak je optimist glede postizanja suglasja oko europskog Ustava, te u razgovoru za današnji "Corriere della Sera" kaže kako će Španjolska shvatiti potrebu dolaska do kompromisa.

"Neuspjeh u dolasku do europskog Ustava koštao bi previše sve zemlje, pa i za Poljsku i Španjolsku", drži Frattini koji ocjenjuje kako je ministarski sastanak u Napulju postigao dobre rezultate i još jedino treba doći do dogovora o načinu glasovanja.

Španjolska i Poljska žele imati veću "težinu" u EU s obzirom na broj stanovnika u tim zemljama. One imaju po 27 glasova, dok zemlje kao što su Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija "vrijede" po 29 glasova. No, Španjolska i Poljska zajedno imaju 80 milijuna stanovnika i raspolažu sa 54 glasa, a Njemačka 88 milijuna stanovnika, ima samo 29 glasova. Dakle potrebno je pronaći kompromis, odnosno očekuje se da Španjolska odustane od svojih zahtjeva.

Poljska je, čini se, voljna popustiti u interesu stvaranja europskog Ustava. "Poljaci kao i ostale male zemlje osjećaju potrebu za dolaskom do okvira pravila koja bi im davala bolje jamstvo. Paradoksalno, ali pravila više štite njih negoli nas. Španjolska je nešto tvrđa, jer je svjesna da je desetljećima europska zemlja i osjeća manje potrebe za europskim Ustavom", kaže Frattini. On kaže da je optimist glede postizanja sporazuma o Ustavu u prosincu, odnosno na sastanku predsjednika država i vlada EU 12. i 13. prosinca u Bruxellesu. Prethodno, 8. prosinca, ponovno će se održati ministarski sastanak i na njemu će, po ocjeni Frattinija, biti prevladane i posljednje prepreke.

"Kada nam neke vlade kažu kako oko nekog pitanja imaju poteškoća zbog biračkog tijela u njihovim zemljama, mislim da bi odugovlačenje dovelo do još oštrijih suprotstavljanja, jer ulazimo u godinu europskih izbora kada su u predizbornoj kampanji tonovi oštriji", objašnjava Frattini zbog čega bi trebalo usvojiti europski Ustav prije ulaska u predizbornu godinu. Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je napuštajući Napulj bio manje optimist glede sporazuma, ali je upozorio kako "svijet neće čekati Europu da se dogovori oko Ustava", jer SAD i Kina imaju jak gospodarski napredak.

Pročitajte više