Fried: SAD podržava integraciju Balkana u EU po europskim kriterijima

Kandidat za pomoćnika za europske poslove američke državne tajnice Daniel Fried rekao je da Sjedinjene Države podržavaju integraciju balkanskih zemalja u Europsku uniju uz uvjet da ispune europske kriterije.

Fried je na saslušanju za potvrdu kandidature pred Odborom za vanjskopolitičke odnose američkog Senata ovaj tjedan rekao da je širenje demokracije u Europi ključni prioritet američke vanjske politike.

On je rekao da Sjedinjene Države podržavaju integraciju Balkana u Europsku uniju dodajući da balkanske zemlje moraju ispuniti "europske kriterije", prenosi u nedjelju radio postaja Glas Amerike (VOA).

"Morat ćemo uskoro pronaći rješenje kako bi se uspostavila dugotrajna stabilnost i sloboda na 'zapadnom Balkanu', uključujući i ponudu za europsku budućnost svim zemljama i narodima te regije", rekao je Fried.

Veleposlanik Fried je također rekao da bi članstvo Turske u EU-u predstavljalo "nevjerojatnu snagu za dobro u svijetu, dobro za Europsku uniju, dobro za Tursku", prenosi VOA.

Naglasio je da bi sekularna muslimanska Turska kao članica EU mogla igrati vodeću ulogu u promicanju demokracije na Bliskom istoku.

(Hina) xslek ysd

Pročitajte više