Fritzlu na vrat sjedaju vjerovnici

S DOŽIVOTNOM zatvorskom kaznom ne prestaju problemi za Josefa Fritzla, monstruma iz Amstettena. Danas je na sudu u St. Pöltenu nastavljen proces oko stečaja incestuoznog oca.

Budući da je Fritzl odlučio ostati u svojoj ćeliji prije nego se pojaviti na sudu, sud je bez njega ispitao traženje ukupno 18 vjerovnika kojima Fritzl duguje milijune eura.

Tri milijuna eura kredita

Fritzlov glavni vjerovnik je Hypo banka, kojoj duguje oko tri milijuna eura za hipoteke i kredite na šest različitih kuća, uključujući i onu u Amstettenu. Za dvije kuće koje su pod kreditima već su se javili zainteresirani kupci, a nije jasno što će biti s kućom u Amstettenu.

Sigurno je da prodaja nekretnina neće nadoknaditi Fritzlove dugove, posebno zato što je sud danas priznao pravo na traženje odštete Fritzlovim žrtvama. Ne zna se koliko bi ti zahtjevi mogli biti.

Televizijski intervjui

Walter Anzböck, odvjetnik kojeg je sud imenovao stečajnim upraviteljem Fritzlove imovine, ima puno posla. On je nedavno imao ideju iznajmljivanja kuće u Amstettenu televizijskim kućama za snimanje dokumentarnih filmova, ali još uvijek nije iznio jasne podatke.

Anzböck je tajnovit oko načina na koji će se nabaviti novac potreban za plaćanje Fritzlovih dugova. "Još uvijek je tu mogućnost televizijskih intervjua i fotografija, uz novčanu naknadu. Sve su opcije otvorene", rekao je odvjetnik.

Fritzl je danas prebačen u ustanovu Wien-Mittersteig u Beču. To je ustanova posebnog tipa u kojoj će Fritzl biti podvrgnut medicinskom i psihološkom ispitivanju i nakon toga će uprava odlučiti u koju će psihijatrijsku ustanovu čudovišni silovatelj biti prebačen. Ta će odluka pasti za šest tjedana.

F.M.
Foto: AFP

Pročitajte više