Fuchs: Ovo nije zatvaranje škola, zaboga. Koliko će trajati online nastava? Ne znam

Screenshot: N1

MINISTAR obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu prije sjednice vlade.

"Jako je loš velik broj djece koja su pozitivna. Na sreću su te kliničke slike prihvatljive. Dramatičan skok s 2000 na 4000 je jako puno. Danas će se broj bolesne djece u Hrvatskoj približiti 5000. Unutar 24 sata imamo 800 slučajeva djece

 

Video: N1

"Nije centralna odluka, nego de facto odluke donose lokalni stožeri. Ali imamo generalno distribuciju zaraze među učeničkom populacijom. Zato smo se dogovorili sa županijama da izvide situacije i donesu odluke. Nema promjene načina donošenja odluke", kaže Fuchs.

"Imam najavu iz jedne županije. Zvao me župan Jelić iz Šibensko-kninske da oni produže C model i nakon Svih svetih. Ja se nadam da će ovo oko Svih svetih malo usporiti širenje zaraze unutar dječje populacije", rekao je. 

"Ja se ne slažem nikad sa zatvaranjem škola, pokušavamo napraviti što je moguće. Ono što mene brine je koliki imamo porast kod dječje populacije", kaže Fuchs. 

Na pitanje je li fer da se mjere prvo donose na štetu djece, a da se u Hrvatskoj ne uvode nikakve druge konkretne mjere nije htio ništa konkretno reći. Rekao je tek da će o covid-potvrdama i drugim mjerama odlučivati Stožer. 

Fuchs kaže da online nastava sljedećeg tjedna nije zatvaranje škola, ali istovremeno kaže da ne zna koliko će trajati prelazak na online nastavu, odnosno hoće li se ona nastaviti i nakon idućeg tjedna.

"Ovo nije zatvaranje škola, zaboga. Ovo je prijelaz na online nastavu na dva dana. Koliko će se to produžiti, ne znam", rekao je.

Fuchs je rekao da ne zna je li točan podatak da samo 2 posto učenika za online nastavu koristi školske laptope, iako je to podatak koji je objavljen u istraživanju koje je naručilo Fuchsovo ministarstvo.

Pročitajte više