Milić: Ono čime ljevica lažno zastrašuje javnost nije u interesu HDZ-a ni DP-a

Screenshot: N1

Glasnogovornik vlade Marko Milić na N1 televiziji komentirao je sumnje u dugotrajnost vlade.

No, osim tih, postoje sumnje i da će HDZ "pojesti" Domovinski pokret. Najčešće se sve to može čuti iz redova oporbe, ali slični su tome i stavovi neovisnih analitičara.

"To su prizvuci poražene oporbe"

"To su neki prizvuci poražene oporbe, koja još osvješćuje da će još četiri godine provesti u oporbi. Na neki način, nakon što su cijelu kampanju političkog djelovanja sveli na to da optužuju HDZ za korupciju i veleizdajništvo, sad će se prebaciti na širenje moralne i ideološke panike. Naravno, to ne stoji", rekao je Milić i nastavio:

"Dogovor koji smo postigli nakon nekoliko tjedana razgovora, rekao bih da je, prije svega, dobar za Hrvatsku. Sprečava bilo kakvu neizvjesnost i ponavljanje izbora, što se priželjkivalo. Raspodjela resora, kakva je napravljena, omogućuje dugoročno funkcioniranje vlade."

"Volja birača je bila jasna"

Nije ni bilo puno izbora, Domovinski pokret bio je nužan za formiranje vlade. Dok je HDZ desni centar, DP je ipak desniji pa neke promjene sasvim sigurno dolaze. Uostalom, nisu sve manjine ovaj put sastavni dio vlade.

"Volja birača je bila jasna, HDZ je dobio uvjerljivu potporu treći put zaredom, što je presedan i na europskoj političkoj sceni. I to je potvrda da su građani honorirali sve što je vlada Andreja Plenkovića napravila. Uz to, poruka birača bila je uzeti u obzir volju birača koji su glasali za desnicu. Još u izbornoj noći sam govorio da jedina stranka koja može formirati stabilnu vladu jest HDZ", kaže Milić.

Obrušio se ponovno na oporbu, koja se otvoreno protivi glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću. Što se pak tiče Domovinskog pokreta, Milić njihove ideološke poglede ne smatra preprekom.

"Politika naše vlade je osuđivati zločine svih totalitarnih režima i Hrvatska to mora sabrano sagledati. Moramo njegovati kulturu sjećanja i pretpostavljam da gospodin Bartulica smatra da se u javnosti najmanje govori o žrtvama komunističkog režima. To su bolne rane o kojima moramo sabrano i trezveno razgovarati."

"Pupovčev potez je gesta, poruka povjerenja..."

Vjeruje da je podjela resora i sastavljanje vlasti dobra stvar za Domovinski pokret, ne samo za HDZ. A što se Milorada Pupovca tiče…

"Pričali smo oko rezultata izbora i uvijek se moramo vratiti na volju birača. U okviru ove većine su i predstavnici nacionalnih manjina. Ovo što su SDSS i Pupovac napravili s njihove strane jest gesta kojom se pokazala poruka povjerenja. To nije slučajno, dio je ozračja koje smo stvarali - uključivo i tolerantno. U novim političkim okolnostima, zahvalio bih predstavnicima manjina na potpori i povjerenju."

Napomenuo je da se s predstavnicima manjina nije govorilo o potpredsjednički mjestima u vladi, o čemu će se razgovarati narednih dana.

"U okviru vlade bit će nekoliko novih resora. Čuli ste za demografiju, razdvojit će se Ministarstvo gospodarstva."

"Ono čime ljevica lažno zastrašuje javnost nije u interesu HDZ-a ni DP-a"

Kad govori o resorima, pregovori navodno nisu išli previše glatko.

"Mnogo se špekuliralo, ali nije bilo tako. Predstavnici DP-a su izrazili interes za određenim resorima, nisu dobili sve što su željeli, ali ovakav model je dugoročno dobar za njih i za stabilno funkcioniranje vlade. Dobili su izrazito važne resore za svakodnevni život hrvatskog čovjeka i gospodarstvo, gdje će moći dati doprinos za budućnost."

Mnogo je kritika na račun HDZ-a zbog demografija i tržišta rada, odnosno, uvođenja stranih radnika.

"O tome sad treba razgovarati. Sve ćemo procjenjivati u idućim danima, kako najbolje posložiti resore. Ono čime ljevica lažno zastrašuje javnost, da će se usvojiti dijelovi programa DP-a koji će promijeniti Hrvatsku, nisu istina niti su u interesu DP-a ili HDZ-a."

"U fazi smo špekulacija i spinova"

Od novosti, imamo novo Ministarstvo demografije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će se rascijepiti… Imamo i neka nova imena, Damir Habijan ide u resor pravosuđa.

"Odvjetnik je, pravnik, izvrstan političar i odlično se snašao. Vidjet ćemo u idućim danima… Najvažnije je uzeti u obzir da je mandatar Andrej Plenković, koji jedini mora gledati cjelinu i širu sliku, kako bi raspodijelio "igrače" na prava mjesta. To smo objašnjavali partnerima iz DP-a", kazao je Milić i osvrnuo se na dosadašnju ministricu poljoprivrede Mariju Vučković:

"Ona sigurno ostaje u vladi, a koji će resor uzeti, pričekajmo još malo."

Dolaze li neka nova lica?

"Još bih se malo strpio s time."

Zvonimir Frka Petešić na mjestu ministra vanjskih poslova?

"Tko će onda biti predsjednik Ureda? Navikli smo na njega. Mislim da je izvrstan i bilo bi nam teško bez njega. U fazi smo špekulacija i spinova, nikakva imena se još nisu spominjala."

Nije htio otkriti ni ostaje li glasnogovornik vlade.

"Mislim da smo jako otvoreni za medije i transparentni"

"Proveo sam dva mandata na toj poziciji, sad sam bio i dio pregovaračkog tima. Pregovori još formalno traju, a onda ćemo vidjeti. Imam još par ideja za koje mislim da bi bile korisne u komunikaciji s javnosti."

Bolji odnos s novinarima?

"Mislim da smo jako otvoreni za medije i transparentni."

Na kraju, oko europskih izbora ustvrdio je da se premijer postavio na prvo mjesto liste kako bi pospješio rezultat HDZ-a.

Pročitajte više