Furio Radin ne želi da se aktivira Članak 17: "To je jedan ozbiljan članak"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK sabora Furio Radin u N1 Studiju uživo govorio je o radu sabora, koji će ovog tjedna zasjedati od ponedjeljka do petka, donijeti Državni proračun za 2021. godinu, raspraviti izmjene Ovršnog zakona te prijedlog oporbe da se ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću iskaže nepovjerenje.

Na pitanje kako će se iz vladajuće većine očitovati o državnom proračunu, Radin kaže:

"To je najvažniji zakon u godini. Klub nacionalnih manjina je zadovoljan, sa svim rezervama koje imamo, ali zadovoljni smo s prijedlogom proračuna i glasat ćemo za njega.

Ako su prijedlozi dobri, bilo bi dobro da budu prihvaćeni. Ne vidim razloga da dobri prijedlozi koji unapređuju društvo ne budu prihvaćeni, neovisno o tome od koga dolaze", rekao je Furio Radin.

Kaže da nije za aktivaciju Članka 17

Kazao je kako se ne treba aktivirati članak 17 Ustava.

"Tada se sabor uključuje u donošenje odluka, a sabor je na neki način i sada uključen - ne u odlukama, ali u raspravama o odlukama. Rekao bih da se odluke Stožera trebaju odmah aktivirati, a potom proći ratifikaciju u saboru - to je samo moje osobno mišljenje.

Članak 17 je jedan ozbiljan članak, ali i situacija je isto ozbiljna. Je li toliko ozbiljna da se aktivira članak 17...? Brojke stagniraju, ali vrlo su ozbiljne, a u postotku su, kada usporedimo s brojem zaraženih među stanovništvom Italije - veće", rekao je Radin.

Članak 17 Ustava znači suspendiranje nekih prava zbog ugroze. Donosi ga sabor dvotrećinskom većinom.

"U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog vlade i uz supotpis predsjednika vlade, predsjednik Republike", stoji u Ustavu.

Kaže da trebaju strože mjere

"Strože mjere su nam potrebne", naglasio je.

"Hoće li se pozivati na članak 17, hoće li se ići na nekakav lockdown... Ne sviđa mi se izraz policijski sat, ali sam za to da se ljudi što manje kreću, posebno noću i u zatvorenim prostorima", rekao je Radin.

Naglasio je kako pripada generaciji u kojoj je cjepivo riješilo ozbiljne bolesti.

"Cjepiva su tada smatrana kao pokazatelji napretka i riješila su ogromne probleme. Ja ću se cijepiti, kao što sam i do sada protiv gripe, a svatko neka odluči za sebe", rekao je Radin.

Ako se situacija pogorša, on je, kako kaže, za donošenje još strožih mjera.

Kazao je kako je malo važno gdje će se održati sastanak VNS- a, a da su važne odluke koje se donesu.

"Trebamo reći da je situacija ozbiljna. Vrijeme je da dođe do suglasja između premijera i predsjednika. Tenzija se ipak smanjila - takve razmjene misli ne mogu ići u nedogled i malo su se smanjile tenzije. No ne očekujemo samo smanjenje nepotrebnih rasprava, nego donošenje pravih zaključaka", rekao je.

Pročitajte više