G. Granić: 2003. posvetiti nestalima i povratku

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić danas je, na svečanom prijamu povodom pravoslavnog Božića, izrazio želju da 2003. bude posvećena nestalima i povratku svih koji žele živjeti u Hrvatskoj.

Želim da se učini sve kako bi se saznala istina (o nestalima), da obitelji mogu pokopati svoje najdraže, bez obzira na nacionalnost i vjeru, istaknuo je Granić na prijamu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Izrazio je i želju da 2003. bude godina povratka za sve koji žele živjeti u Hrvatskoj, koji ju doživljavaju kao svoju domovinu, da se stvore uvjeti za njihov kvalitetan život.

Granić je ocijenio da je u 2002., donošenjem manjinskog Ustavnog zakona, zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, sklapanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, uspostavljena ´zakonodavna infrastruktura´ za bolji život srpske zajednice.

Za srpsku zajednicu to su pretpostavke i građanske i manjinske ravnopravnosti, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, navodeći da će (srpska zajednica) unutar sebe pronaći građanske i političke mudrosti da u vremenu, koje je još delikatno, zapisano u zakonima pretvori u praksu.

Prva stvar koju u slijedećoj godini treba učiniti srpska zajednica i svi građani Hrvatske je ne dopustiti da ih pobjedi malodušnost, rekao je Pupovac, dodajući da je važno vjerovati u sebe i druge.

Uz pozdrav ´Mir Božji, Hristos se rodi´, mir u svijetu, među ljudima, u obiteljima i u svakom čovjeku, zaželio je protojerej stavrofor Marinko Juretić, paroh zagrebački..

Pravoslavnim Srbima, koji Božić slave po julijanskom kalendaru, 13 dana poslije katolika, čestit Božić i uspješnu novu godinu danas su zaželjeli predstavnici HSS-a i LS-a Nikola Šafer i Andrea Feldman, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Čedomir Višnjić, zamjenik zagrebačke gradonačelnice Milan Bandić.

Na svečanom domjenku SNV okupili su se i predstavnici drugih političkih stranaka, predstavnici Vlade, Ureda Predsjednika Republike, diplomatskog zbora, međunarodnih organizacija itd.

Pročitajte više