GADAFI: LIBIJA NEMA ŠTA SKRIVATI; NEMA ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTAVANJE

Libijski predsjednik Moamer Gadafi rekao je u ponedjeljak u intervjuu za CNN da pozdravlja inspekcije oružja za masovno uništenje jer nema što skrivati te da njegova zemlja nema oružje za masovno uništenje.

Prema njegovim riječima, Libija ima tehnologiju i programe za razvoj oružja za masovno uništenje no nema kemijsko, biološko, radiološko ili nuklearno oružje.

Unatoč tome, rekao je Gadafi, njegova vlada je odlučila napustiti te programe jer želi otkloniti glasine i propagandu protiv Libije.

"Dođite i vidite što je to", rekao je libijski predsjednik. "Ne želimo ništa skrivati", dodao je.

U intervjuu rađenom u blizini Tripolija, Gadafi je odbacio optužbe o tome da Libija podupire terorizam.

Do intevjua s libijskim čelnikom za jednu od najpoznatijih svjetskih tv postaja dolazi nakon neočekivane objave američke i britanske vlade da se Libija složila oko toga da napusti programe naoružanja nakon mjeseci tajnih sastanaka.

Do njega je došlo isti dan kada je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) El Baradei objavio da je Libija priznala kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. U nekim slučajevima libijska strana propustila je obznaniti uvoz materijala kao što je prirodni uran, koje je trebala prijaviti agenciji, rekao je El Baradei.

Čelnik IAEA, koji putuje idući tjedan u Tripoli kako bi pripremio dolazak inspektora, rekao je da se nada da će u idućih šest mjeseci libijski dosje biti zatvoren.

Prema američkim dužnosnicima, libijski nuklearni program puno je napredniji nego što su zapadne tajne službe ranije vjerovale.

Libiju se smatra kao nuklearnu silu u razvoju, zajedno sa Sjevernom Korejom, Iranom i Alžirom.

(HIna) br br

Pročitajte više