Gadafi priznao da je Libija bila blizu stvaranja nuklearne bombe

PREDSJEDNIK Libije Moammar el Gadafi priznao je kako je njegova zemlja u jednom trenutku bila vrlo blizu stvaranja nuklearne bombe, prenosi Reuters.

"Libija je bila vrlo blizu stvaranja nuklearne bombe, to više nije tajna." - otkrio je libijski predsjednik, dodavši kako je 2003. godine ipak donesena odluka o tomu da se program proizvodnje oružja za masovno uništenje ipak zaustavi.

El Gadafi, čija je potpora u revolucionarne svrhe rezultirala time da je njegova zemlja ostala izopćena od strane Zapada više od dva desetljeća te je od strane Washingtona smatrana za terorističku državu, izjavio je kako je Libija podupirala oslobodilačke pokrete u Africi, Americi, Aziji te kako su podipirali čak i IRA-u.

"Ta je potpora u to vrijeme bila neophodna. To je bilo u ime arapskog nacionalizma, socijalizma i revolucije. Sada se to sve promjenilo, a mi smo za to platili skupu cijenu." - objasnio je Gadafi.

"Puno smo novca koristili na vojne projekte, a ne na civilnu rekonstrukciju. Naše nade da arapsku naciju postavimo na noge bile su beskrajne, no nažalost, sve su propale." - izjavio je Gadafi u nedjelju pred grupom libijskih inženjera, dodavši kako su prošla vremena kad se Libija borila za svearapsku nacionalističku ideju te kako su isto tako prošla i vremena kada je trošio ogromne količine novca na podupiranje političkih pokreta u inozemstvu.

Na taj način Libija je prekinula gotovo 20-godišnju izolaciju od svijeta, pri čemu je u svibnju i Washington najavio kako će ponovno uspostaviti službene veze s Libijom te ju skinuti sa svoje liste zemalja koje smatraju "sponzorima terorizma".

Libija je 2003. godine prihvatila odgovornost za  teroristički napad na američki zrakoplov Pan Ama koji je 1988. godine eksplodirao nad mjestom Lockerbie u Škotskoj, a pri kojemu je ubijeno 270 ljudi.

Libija je pri tomu potpisala i sporazum prema kojemu je u jednoj švicarskoj banci otvorila račun s pologom od 2 milijarde i 700 milijuna američkih dolara dolara, a s kojega je trebala biti isplaćena odšteta obiteljima stradalih u tom terorističkom napadu.

2004. godine američki predsjednik George Bush obnovio je 18 godina stare sankcije protiv Libije, obrazloživši to izjavom da libijska predanost uklanjanju i prekidanju programa za razvoj oružja za masovno uništavanje treba biti verificirana.

B.S.

Pročitajte više