Galbraith: Tuđman je bio osoba 19. stoljeća koja je gajila ideje o etnički homogenoj Hrvatskoj

PRVI američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith je u intervjuu za sinoćnji Dnevnik HTV-a rekao da je Oluja bila legitimna akcija te da ga je iznenadila haška nepravomoćna presuda generalu Anti Gotovini.

Galbraith je rekao da ne zna na temelju kojih je dokaza donesena, jer je Gotovina nakon Oluje otišao u Bosnu, a zločini su se dogodili poslije. Također je istaknuo da je Oluja spriječila vrlo vjerojatan pokolj koji bi se dogodio u Bihaću, gradu koji se našao između bosanskih i krajiških Srba.

"SAD nije Hrvatskoj dao zeleno svjetlo za Oluju"

Galbraith je ispričao i da SAD nije Hrvatskoj dao zeleno svjetlo za provedbu akcije Oluja. Rekao je kako SAD nije dao nikakav znak, te da je Tuđman taj nedostatak "crvenog svjetla" protumačio kao odobrenje.

Rekao je i da se ne može sjetiti države koja je nakon pobjede u ratu izručila svoje generale te da to pokazuje da je Hrvatska zemlja vladavine zakona.

"Osoba 19. stoljeća"

Galbraith je na pitanje Branke Slavice o najvećim manama i vrlinama bivšeg predsjendika Franje Tuđmana odgovorio da su Tuđmanove vrline bila što je bio dobar strateg, što je imao dobar vanjskopolitički tim i što je težio prema Zapadu.

Međutim, kako kaže, njegovo kršenje ljudskih prava je spriječilo Hrvatsku da postane dio Zapada. Kao mane je naveo Tuđmanovu autoritativnu osobnost, rekavši da je bio osoba 19. stoljeća koja je "gajila nacionalne ideje o etnički homogenoj Hrvatskoj".

Pročitajte više