GALETA: sada je prilika da se riješi problem kinoteke

Prodekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Ivan Ladislav Galeta uputio je gradonačelnici Zagreba Vlasti Pavić pismo u kojem još jednom upozorava da je sada, kada se najavljuje prenamjena kinodvorana u kazališta, jedinstvena prilika da se riješi 13godišnje pitanje neprikazivanja kinotečnog programa u gradu.

Galeta smatra da bi trebalo prihvatiti prijedlog s nedavnog sastanka predstavnika struke u Gradskom uredu za kulturu po kojem bi HNK dobio kino ´Apolo´, Histrioni ´Liku´ s ljetnom pozornicom, suvremeni plesači Francuski paviljon u sklopu Studentskog centra, a Hrvatska kinoteka kino ´Tuškanac´.

Jedno od najstarijih kina u ovom dijelu Europe, kino ´Tuškanac´, tehnički je i organizacijski spremno za momentalni početak prikazivačkog i pratećeg programa, i to bez ikakvih ulaganja i adaptacija, što bi bilo potrebno za Scenu Habunek HNK, za koju se najavljuje da bi tamo mogla biti smještena, tvrdi Galeta.

Ocijenio je da bi ta dvorana mogla poslužiti za smještaj videoteke klasičnog filma, čitaonicu, knjižnicu, postave izložbe, a u njoj bi nijeme filmove uživo mogao pratiti mali komorni orkestar.

Galeta je podsjetio da je već 13 godina u Zagrebu poremećen stručni istraživački, znanstveni, autorski i predavački rad na području filmske umjetnosti i novih medija, jer ne postoji mjesto na kojem bi se mogle dobiti relevantne informacije i sustavni uvid u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu.

Više od 1000 studenata na Sveučilištu uči o filmu, no njihov je pristup studijskom materijalu, iako dostupan u Hrvatskoj kinoteci, potpuno neprikladan (može se pogledati samo na montažnom stolu ili putem loše video presnimke), napominje Galeta.

Krivcima za takvo stanje Galeta smatra i same filmske djelatnike koji se nisu mogli ´dogovoriti i složno nastupiti´, a javnost zbunjuju različitim nazivima koji se odnose na isti problem (´Kinoteka´ u Kordunskoj, Hrvatska kinoteka, Filmski centar, Filmski institut, Institut za film, Filmski muzej).

Galeta tvrdi da ne zastupa niti jednu grupu, udrugu ili instituciju, već nastupa kao ´dugogodišnji aktivni kulturni djelatnik, umjetnik, profesor i građanin´.

Isto pismo odaslano je, među ostalim, na e-mail adrese hrvatske Vlade, više ministarstava, Sveučilišta u Zagrebu, HAZU-a.

Pročitajte više