Galić: Nisam nazočio razgovoru o zamjeni listića s trajanjem mandata članova Vijeća

GLAVNI ravnatelj HRTa Mirko Galić odbacio je danas tvrdnje trojice članova Programskog vijeća HRT-a da je članica Vijeća Suzana Jašić u njegovoj nazočnosti posvjedočila da su Danko Bljajić i Željko Mavrović zamijenili izvučene listiće prigodom ždrijeba koji je trebao odlučiti koji će članovi Vijeća svoju dužnost obnašati dvije, a koji četiri godine.

Ante Žužul, Nedjeljko Pintarić i Hašim Bahtijari ustvrdili su to u pismu kojim su od predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa zatražili da pokrene postupak Bljajićeva i Mavrovićeva razrješenja.

Galić je za Hinu potvrdio da je bio na razgovoru s kandidatima za ravnatelje HRT-ovih podružnica 21. travnja, kad je, navodno, Jašić govorila o zamjeni listića.

Kazao je, međutim, da nije čuo razgovor o zamjeni listića, koji se, po njegovoj rekonstrukciji, mogao voditi jedino u stanci sjednice, dok je Galić obavljao neke telefonske razgovore, izvan prostorije u kojoj su bili članovi Vijeća.

"Ni tada ni u bilo kojoj drugoj prilici u mojoj nazočnosti nije bilo govora o zamjeni listića, a je li o tome bilo govora dok sam išao telefonirati, ne znam, ali Pintarića, koji kaže da je tamo bio, pozivam da dokaže da sam i ja nazočio razgovoru", kazao je Galić.

Naglasio je da za razgovor o zamjeni listića nije čuo dok to pitanje nije povučeno na jednoj od kasnijih sjednica Vijeća.

Ravnateljstvo, kaže, do danas nije zaprimilo nikakvu službenu predstavku, a nakon pisma trojice članova Vijeća od pravne je službe zatraženo da ispita što Ravnateljstvo, po Zakonu o HRT-u, može i treba poduzeti vezano uz taj slučaj.

"Sutra ćemo dobiti izvješće pa ćemo vidjeti što dalje", rekao je Galić, koji očekuje da se o čitavu slučaju očituje i Vijeće, koje je, smatra, i najmjerodavnije, budući da se čitava stvar tiče samog Vijeća.

Komentirajući ocjenu trojice nezadovoljnih članova Vijeća kako činjenica da je neformalna sjednica Vijeća u krnjem sastavu održana u Uredu glavnog ravnatelja HRT-a upućuje na mogućnost manipulacije članovima Vijeća, Galić je naglasio kako ni predsjedniku Vijeća ni bilo kojem drugom članu nije sugerirao za koga trebaju glasovati u izboru ravnatelja HRT-ovih podružnica.

"Nijednog člana Vijeća nisam zvao ni vukao za rukav, a ako netko tvrdi da se to događalo, neka javno kaže da sam tražio da kaže kako će glasovati", poručio je Galić nezadovoljnicima, naglasivši kako je i prije izbora ravnatelja HRT-ovih podružnica bilo poznato koji su njegovi favoriti.

Potvrdio je da je s predsjednikom Vijeća Zdenkom Ljevakom razgovarao o mogućim kandidatima za ravnatelje, jer je želio znati ima li i Vijeće favorite, ali u tomu, kaže, ne vidi ništa prijeporno.

"S Ljevakom kvalitetno surađujem, ali niti ja manipuliram Vijećem niti Vijeće sa mnom", kazao je Galić, istaknuvši da bi i s bilo kojim drugim predsjednikom Vijeća nastojao ostvariti jednako dobru suradnju, jer je to u interesu HRT-a.

Pročitajte više