Galić u Saboru podnio Izvješće o radu Ravnateljstva HRT-a

RAVNATELJ HRT-a Mirko Galić izjavio je danas da ga u poslovanju HRT-a "posebno veseli neovisnost i sloboda koja je dosegla europske standarde", priznajući pritom da "HRT na tom planu ima problema".

"Sloboda i neovisnost uvjetovani su profesionalnom zrelošću. HRT ima problema na tom planu, ali njih ne mislimo rješavati dovođenjem u pitanje neovisnog i pluralnog novinarstva", kazao je Galić, podnoseći Hrvatskom Saboru Izvješće o radu Ravnateljstva HRT-a u razdoblju od studenoga prošle do lipnja ove godine.

Na programskom planu, HRT je ostvario svoju temeljnu društvenu i zakonsku funkciju, a na poslovnom planu zabilježen je 10 postotni rast prihoda u odnosu na prošlu godinu, naveo je Galić, dodajući da su "na žalost, rashodi rasli brže od prihoda, i za 14 posto premašili prošlogodišnje".

Naglasio je izrazitu uspješnost HRT-a na razvojnom planu, navodeći da je digitalizacija opreme i na radiju i na televiziji gotovo u potpunosti završena, te da se HRT na tom planu može mjeriti s najmodernije opremljenim radijskim i televizijskim kućama u Europi.

Kao bolnu točku u poslovanju HRT-a naveo je konsolidaciju unutarnjeg poslovanja, te istaknuo da je Ravnateljstvo pripremilo projekte i strateške programe za smanjivanje financijskih opterećenja, od viška zaposlenih do racionalnosti u poslovanju.

"U novom, konkurentskom ozračju, prioritet nam je podići vlastitu produkcijsku sposobnost i kvalitetu programa", zaključio je Galić.

Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a podnio je predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak, koji je ocijenio da je Vijeće radilo uspješno, iako su, kaže, njegovi članovi radili pod pritiskom medija, od početka uvjereni da će Vijeće kratko trajati zbog različitih političkih stajališta.

Naglasio je da je čelne ljude HRT-a Vijeće izabralo "vrlo profesionalno i transparentno i oko toga nema nikakvih dvojbi".

Sjednica je nastavljena očitovanjem klubova o podnesenim izvješćima.

Pročitajte više