Gareljić: Vojne vježbe neće utjecati na civilni život i turističku sezonu

ZAMJENIK ministrice obrane Zlatko Gareljić izjavio je danas u Splitu da vojne vježbe Hrvatske i SADa neće utjecati na odvijanje civilnog života u Hrvatskoj, niti na turističku sezonu, pogotovo stoga što je tijekom sezone planirana samo jedna vojna vježba u primorju i na otocima, a druga je na području Grahova u BiH.

Gareljić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost održanog u Lori o aktualnim pitanjima Hrvatske ratne mornarice, ustvrdio kako se sve aktivnosti koje vojska planira organiziraju tako da ne remete civilni život, a planirane vježbe takvog su opsega i intenziteta da ne mogu utjecati na odvijanje normalnog života.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov, pojašnjavajući razloge splitskog sastanka, rekao je kako je njegov cilj stjecanje zajedničkog povjerenja, upoznavanje i analiza stanja i odnosa u Hrvatskoj ratnoj mornarici. HRM nije slučajno odabrana za naš posjet jer upravo nju držimo najznačajnijom komponentom Hrvatske vojske, ne želeći time staviti u drugi plan ostale.

Uz to, rekao je Markov, civilni je nadzor preduvjet stvaranja suvremene Hrvatske vojske, a ovaj odbor ima zadaću biti potpora novom preustroju, rađanju i stvaranju suvremene Hrvatske vojske, prije svega HRM-a, za koju moram reći da je posljednjih godina bila u tehničkom i materijalnom smislu zapostavljena.

Odbor će podržati i donošenje Zakona o zaštiti mora koji mora pokazati tko je zaštitnik interesa Hrvatske na moru, ali se i izjasniti o uspostavi obalne straže i sličnih institucija, kazao je Markov.

Na upit koliko će ljudi iz HRM-a do kraja godine ostati bez posla u sklopu preustroja, načelnik Stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Josip Lucić rekao je kako je to "vrlo grubo pitanje". Reforma podrazumijeva smanjenje broja osoblja iz civilnih redova i za sada preustroj dobro ide, a sve moguće pogreške nastojimo u hodu ispraviti, naveo je.

Odgovarajući na novinarski upit, zamjenik ministrice obrane Gareljić rekao je kako je u vojnim krugovima vojarna Dračevac označena neperspektivnom za vojsku i samo je pitanje dana kada će vladinu uredu stići elaborat o daljnjoj sudbini Dračevca.

Vojna luka "Lora" u dokumentima MORH-a označena je pak kao perspektivna do 2005. godine, a dugoročno imamo viziju da dio "Lore" ustupimo u civilne svrhe, kazao je Zlatko Gareljić.

Odgovarajući također na novinarsko pitanje je li Odbor zaprimio zahtjev za praćenjem i prisluškivanjem prijatelja i rodbine generala Gotovine u Zadru i Splitu, Markov je odgovorio: "Naš odbor ne odobrava bilo kakvo prikupljanje tajnih podataka. Mi smo zaduženi za kontrolu zakonitosti rada i Odbor je zaprimio zahtjev za mjere nadzora u skladu s Poslovnikom i Zakonom, što će obaviti, i o tome izvijestiti javnost".

Nakon zasjedanja u Lori, rasprava o HRM-u nastavljena je na brodu kojim će sudionici oploviti srednjojadranski akvatorij.

Pročitajte više