Gazprom osniva privatnu vojsku po uzoru na Wagner

Ilustracija: EPA

RUSKI energetski div Gazprom navodno planira kreirati vlastite privatne vojne snage, pri čemu će im kao uzor poslužiti privatna vojna kompanija Wagner. Glavna obavještajna uprava ministarstva obrane Ukrajine (GUR) je jučer objavila da ruska energetska tvrtka u državnom vlasništvu radi na razvoju privatne vojske. 

GUR tvrdi da je ruski premijer Mihail Mišustin potpisao nalog za osnivanje privatne vojske. U priopćenju su dodali kako su Gazpromovi planovi nadahnuti "primjerom" Wagner grupe, privatne vojne kompanije koju je osnovao Jevgenij Prigožin, ruski oligarh i ugostitelj, poznat kao blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina, prenosi Newsweek

"Tako se u Ruskoj Federaciji nastavlja 'utrka u naoružanju' među glavnim političkim igračima koji aktivno stvaraju privatne vojske po uzoru na 'Wagner' Jevgenija Prigožina", navodi se u priopćenju.

Vagnerovci su stekli zloglasnu reputaciju

Iz GUR-a ističu da Rusi osnivanje Gazpromove privatne vojske opravdavaju pozivajući se na zakon o "sigurnosti objekata kompleksa goriva i energije", koji subjektima poput Gazproma daje "pravo osnivanja privatne sigurnosne organizacije". 

Wagner se smatra najistaknutijom privatnom vojnom kompanijom u Rusiji i intenzivno je sudjelovao u ratu u Ukrajini. Vagnerovci su stekli zloglasnu reputaciju zbog svojih akcija na bojnom polju te su iznošene brojne optužbe na njihov račun zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku. 

Ukrajinska vlada je u ponedjeljak službeno proglasila Wagner međunarodnom zločinačkom organizacijom te je pozvala druge vlade diljem svijeta da učine isto.

SAD označio Wagner kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju"

"Svrha donošenja rezolucije je konsolidacija napora Ukrajine i međunarodne zajednice za pravednu obnovu mira, osiguranje međunarodnog pravnog poretka u svijetu i Ukrajini te neizbježno kažnjavanje svih osoba koje su krive za kršenje međunarodnog humanitarnog prava", objasnili su Ukrajinci odluku.

Ministarstvo financija SAD-a je 26. siječnja također označilo Wagner kao "značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju", što je omogućilo nametanje sankcija globalnoj mreži privatne vojne kompanije.

"Osoblje Wagnera uključeno je u kontinuirani obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Srednjoafričkoj Republici i Maliju", naveli su tada iz američkog ministarstva financija. 

Pročitajte više