Gazprom: Pandemija je pogodila tržište energenata, pala potražnja za plinom

Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa pogodila je tržište energenata u ovoj godini i potražnja za plinom pala je ove godine dva posto, procijenio je ruski plinski div Gazprom.

Pandemija je daleko snažnije pogodila potražnju za ostalim fosilnim gorivima, ističu u Gazpromu, predviđajući oporavak potražnje za prirodnim plinom u predstojećem razdoblju.

Potražnja za prirodnim plinom dugoročno će rasti, za 1.300 milijardi prostornih metara do 2040., kada će premašiti 5.300 milijardi prostornih metara, procjenjuje Gazprom u dugoročnim prognozama.

U Kini pandemija nije smanjila potražnju za plinom

Među ključnim trendovima na tržištu plina izdvajaju pad proizvodnje u Europi i povećanje potrošnje u Kini.

Ove je godine u Europi proizvedeno oko 220 milijardi prostornih metara plina, gotovo sedam posto manje nego 2019. godine, i u Gazpromu očekuju nastavak silaznog trenda u dugoročnoj perspektivi.

U Kini pak pandemija i mjere njezina suzbijanja nisu smanjili potražnju za plinom, koja je prema preliminarnim Gazpromovim procjenama ove godine porasla šest posto, na oko 325 milijardi prostornih metara.

Trend rasta bit će nastavljen i u dugoročnoj perspektivi, drže u ruskoj kompaniji.

Ističu i pojačanu konkurenciju zbog zahtjeva energetskom sektoru da poštuje postrožene standarde zaštite okoliša. Planiraju stoga proširiti bazu resursa, graditi novu infrastrukturu, diversificirati izvozne rute i poboljšati portfelj proizvoda, pokazuje izvješće.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više