Oglasio se i Orešković: "Vlada će učiniti sve da posljedice Brexita za Hrvatsku budu što manje"

Foto: FAH

DOK CIJELI svijet bruji o Brexitu i izlasku Velike Britanije iz Europske unije, svi vodeći europski poltičari obratili su se svojim državljanima i objasnili kakve će posljedice taj čin imati po njih. Hrvatski tehnički premijer čekao je praktički cijeli dan da se obrati javnosti.

To je učinio tek prije par minuta, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vlada Republike Hrvatske sa žaljenjem je primila vijest o rezultatima referenduma na kojem su građani Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, iako s malom razlikom, izglasali izlazak iz Europske unije.

To je, međutim, danas činjenica na kojoj će morati počivati i kratkoročni i dugoročni potezi ove zajednice.

Nesumnjivo je to najveći udarac jedinstvu Europe od samih njezinih začetaka, a za nas posebno osjetljivo pitanje u trenutku kad se radi na proširenju Europske unije na susjedne zemlje.

Vlada će, u suradnji sa svim ostalim Vladama zemalja članica, učiniti sve što je u njezinoj moći da Europska unija, koja svakako ima što naučiti iz ove britanske poruke, ostane snažna i jedinstvena. Vlada će učiniti i sve što je moguće, u okviru svojih ovlasti, da posljedice Brexita i za Hrvatsku budu što manje.

Ne smijemo zaboraviti da Europska unija nikada nije bila samo splet strogih pravila i paragrafa, kako nam se ponekad, tijekom dugog postupka pristupanja moglo učiniti, nego je uspješno oživotvorenje plemenite ideje o miru i suradnji nakon višestoljetnih sukoba na njezinu tlu. Ništa se u tome nije promijenilo ovom odlukom britanskih građana. Vjerujemo da će Ujedinjena Kraljevina ostati dobrim i korektnim partnerom Europskoj uniji, a visoki ciljevi ujedinjene Europe, Europe zajedničkoga rada, sigurnosti i stabilnosti i dalje nemaju alternative", stoji u priopćenju Vlade.
 

Pročitajte više