Plenković ima jednu priču za Židove, a drugu za Hrvate

Screenshot HRT

PREDSJEDNIK vlade Republike Hrvatske otišao je u radni posjet Izraelu. Pozvao ga je tamošnji premijer Benjamin Netanyahu, kako bi obilježili 20 godina uspostave diplomatskih odnosa. Najavili su i kako će glavna tema njihovih sastanaka biti jačanje suradnje između Hrvatske i Izraela.


I - Plenković je otišao u Izrael. Poučen primjerom zalutale predsjednice, premijer se uredno javljao na Twitteru svakih nekoliko sati, objavljujući radni dokazni materijal svog putovanja.

Mnoštvo fotomaterijala

Objavljivao je tako fotografije rukovanja s dužnosnicima, fotografije sastanka s izraelskom oporbom, pa onda fotografiju upisa u knjigu žalosti zbog holokausta. Čak je objavio i fotografiju sebe kako zamahuje motikom, sadeći maslinu u Parku naroda, simbolizirajući mir. Uz to, hrvatski premijer je objavio i video zapis posjeta Memorijalnom centru Yad Vashem, povijesnom muzeju holokausta.

Kao da to nije bilo dovoljno, službena Twitter stranica vlade Republike Hrvatske je vrlo revno izvještavala o premijerovim aktivnostima u Izraelu. Od iskrcavanja iz zrakoplova, preko dijeljenja Plenkovićevih fotografija pa sve do sućutnih, dirljivih i potresnih poruka podrške Izraelu, prenijeli su sve.

Marljiva sućut

Nedvosmisleno, direktno, bez pretjeranog razbacivanja riječima, premijerova poruka Izraelu je bila jasna. Podržava ih i izraža sućut zbog nezapamćenog zločina nad židovskim narodom. Čovjek je čak stavio i crnu jarmulku u znak solidarnosti.


Nakon toliko iskazane sućuti, nije ni čudo što je izraelski premijer stisnuo Plenkovićevu ruku i pohvalio ga: "Vi ste se založili vrlo jasno i vrlo čvrsto za istinu, što znači za Izrael".

Premijer je, uz sve to, poručio i kako je posjet Povijesnom muzeju holokausta, što je ovjekovječio i video snimkom, na njega "ostavio jak dojam i suosjećanje na duboke patnje, borbu i opstanak Židova u holokaustu".

Lijepo je vidjeti da imamo senzibilnog premijera koji razumije patnju drugog naroda i koji je, kako je ono rekao, "duboko dirnut strašnom i tragičnom pričom najgorih zločina protiv čovječnosti i genocida".

Što je kod kuće?

Međutim, što je s Plenkovićevom elokventnošću i jasnom, nedvosmislenom artikulacijom kad je kod kuće, u Hrvatskoj?

Plenković, ako već želi izricati nedvosmislenu podršku i sućut, ne mora otići do Izraela. Žrtve fašističkog režima, odnosno, "strašnu i tragičnu priču najgorih zločina protiv čovječnosti", može naći i u svojoj domovini. Ne mora se hrvati s diplomatskom politikom i stranim premijerima.

Kad su nedavno u Jasenovcu podigli ploču na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni" i kad se oglasio veliki dio javnosti, osuđujući ovakav postupak, učinilo se kao da je premijer zanijemio.

"Delikatno"

Od čovjeka koji se krasopisom upisuje u knjigu žalosti zbog holokausta te koji čvrsto osuđuje postupke koji su doveli do "najgorih zločina", očekivala se i jasna, čvrsta i nedvosmislena poruka.

Premijer koji je jučer objavio fotografiju na kojoj pokunjeno polaže vijenac žrtvama stradalih pod nacističkom diktaturom i poručuje "Nikad više" nedavno je izjavio kako je podizanje ploče s ustaškim pozdravom pored bivšeg koncentracijskog logora - delikatno.

>> Za Plenkovića je ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu "delikatna"

Tada je, umjesto da osudi zločine i ploču s ustaškim pozdravom postavljenom nedaleko Jasenovca, predsjednik vlade je nemušto najavio kako će se tražiti zakonsko rješenje koje će regulirati pitanja koja se odnose na totalitarne režime.

Prazne riječi

Rekao je i kako "zato želi pokrenuti institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulirala ovo pitanje".

Uz to, istaknuo je i kako će: "tražiti zakonsko rješenje jer u ovome trenutku nemaju mehanizma za rješavanje ovoga pitanja".

Rješavanje pitanja podizanje ploče s fašističkim pozdravom u mjestu koje je simbol stradanja pod fašizmom ne treba nikakve dodatne "mehanizme", što je Plenković zorno prikazao u svojoj posjeti Izraelu.

Tamo nije imao problema sa "zakonskim rješenjima", "institucionalnom inicijativom" ni delikatnošću, dok su ga fotografirali u društvu s izraelskim visokim dužnosnicima. Takve stvari ga čekaju kod kuće. 

Inače, u Yad Vashemu, povijesnom muzeju holokausta u Jeruzalemu, udaljenom 2181 kilometar od najvećeg koncentracijskog logora u Hrvatskoj, stoji uklesan natpis "Jasenovac".

Pročitajte više